Navigatie overslaan

Power­Mat­ching City bij hon­derd belang­rijk­ste duur­zaam­heids­pro­jec­ten wereldwijd

Het Groningse project met een intelligent energienet PowerMatching City is geselecteerd voor de prestigieuze, internationale lijst van duurzame oplossingen Sustainia100. De lijst werd bekendgemaakt tijdens Rio+20, de Conferentie voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties, in Rio de Janeiro. Bij de bekendmaking van de Sustainia100 waren onder andere verschillende wereldleiders, de voormalig gouverneur van Californië en filmster Arnold Schwarzenegger en mediamagnaat en filantroop Ted Turner aanwezig.

PowerMatching City heeft volgens de samenstellers van Sustainia100 aangetoond dat het mogelijk is om een intelligent energienetwerk te creëren met bijbehorend marktmodel en met gebruik van bestaande technologieën. Het systeem stelt consumenten in staat om onderling elektriciteit uit te wisselen en houdt tegelijkertijd het comfortniveau op hetzelfde peil. Als eerste real-life smart grid-gemeenschap ter wereld speelt PowerMatching City een belangrijke rol in de wereldwijde ontwikkeling van intelligente netwerken en de transitie naar een duurzaam energiesysteem.

Binnen PowerMatching City zijn 25 huishoudens onderling met elkaar verbonden en uitgerust met micro-WKK's (warmte-krachtkoppeling), hybride warmtepompen, slimme meters, zonnepanelen, oplaadstations voor elektrische voertuigen en overige, slimme huishoudelijke apparaten. Gezamenlijk vormen deze huishoudens een intelligent energiesysteem. Het project wordt uitgevoerd door distributienetbeheerder Enexis, energiebedrijf Essent, gasinfrastructuurbedrijf Gasunie, systeemintegrator ICT Automatisering en kennisinstituut TNO, onder leiding van energiekennisbedrijf DNV KEMA Energy & Sustainability.

Kennispartners van PowerMatching City zijn de TU Delft, TU Eindhoven en de Hanze Hogeschool Groningen. Gezien de succesvolle resultaten, is het project inmiddels voortgezet en uitgebreid. Deze vervolgfase richt zich meer op de effecten van de uitbreiding (van 25 naar circa 70 huishoudens), betrokkenheid van de consument en het effect van de introductie van 'real-life' voorstellen aan de klant, ontwikkeld door het energiebedrijf.

Frits Bliek, programmacoördinator PowerMatching City: ‘Met het aandeel duurzame energie dat de komende decennia sterk zal toenemen, de toenemende vraag naar elektriciteit en consumenten die steeds meer in hun eigen energiebehoefte voorzien, is het evident dat intelligente energienetwerken een essentiële positie innemen in ons toekomstig energiesysteem. PowerMatching City vertolkt een pioniersrol in de ontwikkeling van deze intelligente energienetten en in de transitie naar een duurzaam energiesysteem. We zijn er daarom trots op dat ons project voor deze prestigieuze lijst van duurzame oplossingen geselecteerd is. Het is een krachtige erkenning voor al het werk dat de partners gezamenlijk gerealiseerd hebben.’

Sustainia100 is een complete gids naar innovatieve en schaalbare oplossingen uit 56 landen verspreid over zes continenten. Al deze projecten leveren een bijdrage aan het creëren van duurzame samenlevingen.

Net als alle andere projecten op de lijst maakt PowerMatching City kans op de Sustainia Award, die buitengewone prestaties op het gebied van duurzaamheid bekroont. De winnaar zal later dit jaar op een ceremonie in Kopenhagen worden bekendgemaakt.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring