Navigatie overslaan

Pre­mier trapt nati­o­na­le vie­ring bevrij­dings­dag af in Groningen

Groningen is dit jaar het middelpunt van de jaarlijkse Bevrijdingsdagviering. De nationale start van het evenement vindt elk jaar in een andere provincie plaats en in 2016 is Groningen aan de beurt. Ter gelegenheid hiervan woont premier Mark Rutte de 5 mei-lezing in de Stadsschouwburg bij en zal hij het Bevrijdingsvuur ontsteken op het Bevrijdingsfestival in het Stadspark.

De dag begint om 9.30 uur met het gratis bevrijdingsontbijt op de Grote Markt, waar alle Groningers welkom zijn. Tijdens het ontbijt zijn er op grote schermen beelden te zien van de bevrijding en zijn er optredens van het 4 Mei-Project en van het koor New Life. Iedere Groninger is van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Om mee te kunnen ontbijten is het wel nodig je online aan te melden.

5 mei-lezing
Om 11.00 uur begint in de Stadsschouwburg de 5 mei-lezing, deze keer gehouden door journalist Thomas Erdbrink. Hij is sinds 2002 correspondent in Teheran, Iran. De lezing is een moment van bezinning, voorafgaand aan de vele festiviteiten in het land. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de lezing, maar er is slechts een beperkt aantal gratis plaatsen beschikbaar. Opgeven hiervoor kan via de website van de provincie Groningen.

Bevrijdingsfestival
Na de 5 mei-lezing te hebben bijgewoond, vertrekt premier Mark Rutte naar de drafbaan in het Stadspark, waar het Groningse bevrijdingsfestival plaatsvind. Om 13.00 uur zal hij daar het Bevrijdingsvuur ontsteken, waarmee hij het officiële startsein geeft voor alle festiviteiten in heel Nederland.

Artiesten
Verspreid over verschillende podia in het Stadspark zijn er de hele dag gratis optredens. Onder andere Ali B. beklimt het podium en de door heel Nederland vliegende ‘helikopteract’ van dit jaar is Kovacs. Op het hoofdpodium op de Groningse drafbaan treden onder meer Lumineers, Kensington, Typhoon, Meschiya Lake & The Little Big Horns en Gallowstreet op.

‘Thanks’
Op het festival staat onder de noemer ‘Thanks’ ook een grote tank van plexiglas. In de lopen van de tank zijn films te zien, onder andere over hoe de stad er vóór en na de bevrijding uitzag. De tank staat van 2 tot en met 4 mei op het Waagplein in het centrum van Groningen en van 29 april tot en met 1 mei in Veendam.

Mini-expositie en stadswandelingen
In het Provinciehuis is rondom 5 mei een mini-expositie te zien over het verzet tijdens de ontvangst van officials. Ook is het mogelijk om een stadswandeling te maken langs plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in de bevrijding van Groningen.

Meer informatie op www.debevrijdingvangroningen.nl en www.provinciegroningen.nl/5mei

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring