Navigatie overslaan
10/11/2022

Prestigieuze Deltaprijs voor Brede Groene Dijk

De Brede Groene Dijk langs de Dollard is tijdens het jaarlijkse Deltacongres uitgeroepen tot winnaar van het Zonnetje. Dat is een prijs voor een innovatief en inspirerend project binnen het Nationaal Deltaprogramma, dat Nederland moet beschermen tegen onder meer overstromingen.

De zeedijk in Noordoost Groningen is versterkt met zout baggerslib uit de Eems Dollard. En dat is wereldwijd uniek. Met de Groene Dijk snijdt het mes aan meerdere kanten: er is minder gesleep met grond en daardoor minder CO2-emissie van transport. Omdat het slib uit de Dollard wordt gehaald verbetert bovendien de waterkwaliteit. Ook past een Brede Groene Dijk mooi bij het aangrenzende Natura-2000 gebied en daarnaast laat een Brede Groene Dijk zich makkelijker aanpassen aan een stijgende zeespiegel dan een dijk met steen of asfalt, omdat er heel eenvoudig extra klei kan worden aangebracht.

Projectmanager Erik Jolink: Het is een prachtige erkenning dat de Brede Groene Dijk gezien wordt als het voorbeeld van Nederlandse innovatieve waterbouw. Nederland moet de komende jaren veel dijken versterken. Wij hebben laten zien dat gesleep met grond voor dijkversterking niet langer nodig is. Klei van dichtbij, dat is de toekomst.”

Naast de Brede Groene Dijk waren de twee andere genomineerden: ‘Klimaatadaptieve herinrichting stationsgebied Zwolle’ en ‘Zoetwaterregio Zoetwatervoorziening Oost-Nederland’.

vrijdag 04 november 2022
Bouw grootste zonnewarmtepark van Nederland gestart in Groningen
dinsdag 01 november 2022
Veerboot tussen Eemshaven en Noorwegen gaat emissievrij varen