Navigatie overslaan

Pri­meur: een voet­pad dat zon­ne-ener­gie opwekt

In de stad Groningen gaat een experiment van start met een voetpad dat zonne-energie opwekt. Het zonnevoetpad komt vlakbij appartementencomplex Hete Kolen op het Europapark. De opgewekte energie gaat naar een gemeentelijk gebouw aan het nabijgelegen Harm Buiterplein.

Het voetpad is een initiatief uit de koker van Making City. Dat is een EU-project waarin onder andere de stad Groningen en Oulu (Finland) samenwerken om wijken te creëren waar meer energie wordt opgewekt dan verbruikt. Deze wijken kunnen als voorbeeld dienen voor andere steden in Europa.

Het bijzondere voetpad voldoet aan dezelfde eisen als een ‘gewoon’ voetpad, maar met één belangrijk verschil: de wandelaar loopt over zonnepanelen in plaats van over tegels. Vlakbij het voetpad komt een informatiebord met gegevens en informatie over de energieopwekking, het project en het Europapark.

Primeur

Groningen is de eerste die een zonnevoetpad aanlegt, zei wethouder Philip Broeksma eerder tegen het Dagblad van het Noorden. Het project past volgens hem goed in het beleid van de gemeente om openbare ruimte maximaal te gebruiken.

Het zonnevoetpad is dan ook slechts een voorbeeld van een project uit de koker van Making City. Andere technische innovaties die worden getest zijn bijvoorbeeld verticale zonnepanelen, zon op water, een zonnecarport met opslag, diverse types warmtepompen, slimme vergistingstechnieken en slim laden.

Het zonnevoetpad komt eind maart of begin april aan de Kolenkade.

De aanleg van het zonnevoetpad kost ongeveer vier ton. Maar dankzij een subsidie van de Europese Unie hoeft Groningen er zelf maar 110.000 euro in te steken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring