Navigatie overslaan

Pri­meur in Lau­wers­oog: Eco­lu­ti­on op water­stof kiest het rui­me sop

Een primeur in de haven van Lauwersoog: daar verliet vorige week vrijdag voor het eerst een waterstofschip de haven. En niet zomaar een schip: het ging om de Ecolution, het duurzame zeilschip van wijlen astronaut Wubbo Ockels.

Het schip is het boegbeeld van de duurzame toekomst van Lauwersoog. De bedoeling is namelijk dat de hele vloot in Lauwersoog op termijn overstapt op waterstof. De omgebouwde Ecolution moet nu eerst laten zien dat varen op waterstof probleemloos kan, en ook nog eens rendabel is.

Waterstof aandrijflijn

Na het overlijden van Ockels werd de Ecolution aangekocht door Albert Keizer van NG Shipyards, en de stichting Wad Duurzaam. Keizer is vanaf het begin bij de Ecolution betrokken geweest.

Hoewel de Ecolution al zeer duurzaam was, waren er toch nog als back-up twee dieselmotoren aan boord. Die zijn verwijderd; een waterstof aandrijvingslijn is ervoor in de plaats gekomen.

Ervaring op zee

De testvaart op de Waddenzee van vrijdag was vooral bedoeld om ervaring op te doen met varen op zee. Eerder was in de haven al gevaren met de Ecolution, en er was ook al een en ander op het droge getest.

Succesvolle eerste vaart

Albert Keizer laat na afloop via Facebook weten dat hij tevreden is over het resultaat van de eerste testvaart. “Nieuwe ervaringen en leermomenten”, zo vat hij samen. “Het gaat nu om de fijnafstellingen. Accupakket herleeft en brandstofcell kan het heel goed aan. Eerder teveel energie dan te weinig.”

"Als zeilen zonder zeil"

Over het varen op waterstof zegt Keizer dat ‘het voelt als zeilen zonder zeil’. “Net zo duurzaam, net zo stil en ook relaxed.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid, zoals het zeilen op waterstof in plaats van op diesel, is vooruitgang voor zowel de mens als de wereld, stelt Keizer. “De mens moet naar de wereld kijken en daarvan nog veel leren. Wij kunnen de wereld niet zeggen hoe het moet en er is geen gebruiksaanwijzing voor onze wereld. Maar als je er voor open staat zijn er geweldige mogelijkheden.”

Foto's: Stella Dekker

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring