Navigatie overslaan

Pri­meur met dro­n­e­vluch­ten op Gro­nin­gen Air­port Eelde

Groningen Airport Eelde is de enige Nederlandse luchthaven waar mag worden gevlogen met drones. Deze maand werd de luchthaven tijdelijk stilgelegd om in het kader van het internationale PODIUM-project verschillende innovaties op het gebied van het vliegen buiten zicht en het detecteren van drones te testen.

Het SESAR Horizon 2020 PODIUM-project voert proeven uit met onbemande services voor luchtverkeersbeheer op locaties in Denemarken, Frankrijk en Nederland. De luchthaven in Eelde is één van deze locaties. Om de veiligheid te waarborgen en een ultiem testklimaat te creëren, werd de start- en landingsbaan deze maand tijdelijk gesloten.

Uitdagingen

Drones bieden vele mogelijkheden. Ze hebben de potentie om een enorme meerwaarde te bieden aan ons dagelijks leven op veel gebieden, zoals in de landbouw, de media, onderhoud, leveringen, toezicht en inspectie. Omdat ze klein zijn en daardoor moeilijk te detecteren, kleven er momenteel echter ook nog nadelen aan het gebruik van drones. Zo kan het toenemende droneverkeer een bedreiging vormen voor zowel omstanders als voor de bemande luchtvaart.

Om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren is er dus regelgeving nodig. U-Space is het Europese stelsel van protocollen en technieken om drones veilig te integreren in het luchtruim. De voorbereidende werkzaamheden en proeven binnen het PODIUM-project moeten de basis vormen voor een nog dit jaar te publiceren eindrapport met conclusies en aanbevelingen voor veilig droneverkeer.

Een belangrijk aspect binnen het PODIUM-project is het gebruik van software en simulaties om dit verkeer te beheren. Hierbij wordt de focus gelegd op het wederzijds verkeerssituatiebewustzijn. Op deze manier zijn drones zich bewust van ander vliegverkeer om hen heen en vice versa: lokaal luchtverkeer en luchtverkeersleiders weten waar drones zich bevinden.

Nederland als testlocatie

Het NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) is verantwoordelijk voor de testvluchten in Nederland en verzorgt deze met partners als EuroControl en Luchtverkeerleiding Nederland (LVNL). Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Groningen Airport Eelde in 2018 aangewezen als enige luchthaven in Nederland waar getest mag worden met dronevluchten..

DroneHub GAE behoort tot de Noord-Nederlandse partners van het PODIUM-project en fungeerde tijdens de testdag als gastheer van de dronevluchten in Eelde. Daarnaast introduceerden de bedrijven OmniDrones en Vliegend.nl software die een live-verbinding met een drone mogelijk maakt. Daardoor kan bijvoorbeeld de verkeerstoren direct zien waar de drone is en wat deze ziet.

Ook de lokale onderneming Drone Radio Research testte een innovatie. Het ontwikkelde een drone detectiesysteem waarmee het in de toekomst mogelijk is om drones te detecteren op kilometers afstand.

Foto: DroneHub GAE

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring