Navigatie overslaan

Pri­meur: Mini-ener­gie­cen­tra­les op water­stof in Groningen

Het lijkt nog verre toekomstmuziek: het opwekken van elektriciteit met waterstof. Het grote voordeel van waterstof is dat het een schone en goedkope energiebron is. In Groningen is nu al een unieke proef van start gegaan voor het opwekken van elektriciteit met behulp van waterstof in mini-centrales. De proef is een primeur en een initiatief van de recent opgerichte Energy Academy Europe.

De minicentrales, ter grootte van een wasmachine, draaien op aardgas en produceren waterstof om er vervolgens elektriciteit van te maken. Het is door zijn hoge omzettingsefficiëntie van 90 procent (60 procent stroom en 30 procent warmte) een zeer duurzaam concept. Plaatsing en onderhoud van de cellen gebeurt door Eneco Installatiebedrijven.

EnTranCe

In totaal negen brandstofcellen zijn deze maand geplaatst bij EnTranCe (Energy Transition Center) in Groningen, onderdeel van de recent opgerichte Energy Academy Europe,

EnTranCe is de proeftuin van de Energy Academy Europe, waar marktpartijen en kennisinstelling samen komen. EnTrance is een initiatief van de Hanzehogeschool Groningen, BAM GasTerra, Gasunie en Imtech. In deze omgeving voor co-innovatie wordt onderzoek gedaan naar energiesystemen van de toekomst.

De verwachting is dat het decentraal opwekken van energie via de nieuwe brandstofceltechnologie een directe CO2-besparing zal opleveren van meer dan 50 procent ten opzichte van centrale elektriciteitsproductie.

Op korte termijn zullen de brandstofcellen op groen gas gaan draaien waardoor het systeem dan volledig klimaatneutraal wordt. Elke brandstofcel levert op jaarbasis een besparing van 5 ton CO2 op. De totale besparing door het plaatsen van de brandstofcellen in Groningen komt op 45 ton CO2 per jaar. De geplaatste brandstofcellen zijn van het type BlueGen.

www.energyacademyeurope.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring