Navigatie overslaan

Pri­meur voor Eel­de: eer­ste offi­ci­ë­le dro­n­e­vlucht van Nederland

Een primeur voor Groningen Airport Eelde: donderdag wordt er vanaf het vliegveld de eerste officiële dronevlucht uitgevoerd. Het gaat volgens ‘Eelde’ om de eerste officiële dronevlucht vanaf een internationale luchthaven in Nederland, waarbij buiten het directe zicht wordt gevlogen in het luchtruim die door de verkeersleiding wordt beheerd.

De dronevlucht is een volgende stap naar de integratie van bemand en onbemand vliegverkeer, aldus het vliegveld.

Groningen Airport Eelde is de enige luchtgaven van Nederland die een ontheffing heeft voor dronevluchten. En Drone Delivery Services is de enige partij met een vergunning om te vliegen op deze locatie. “Deze vlucht laat wederom zien dat we als luchthaven samen met marktpartijen uit de regio pionieren. Het past uitstekend binnen de verduurzamings- en innovatieplannen van stichting NXT Airport”, zo zegt Meiltje de Groot, directeur Groningen Airport Eelde.

Volgens Egbert Swierts, Founding Partner Drone Delivery Services BV, bewijst de dronevlucht dat er op dit gebied veel staat te gebeuren in Europa. “Dat we nu proefvluchten kunnen uitvoeren vanaf onze thuisbasis Groningen Airport Eelde, biedt veel perspectief voor de toekomst: de samensmelting van bemand- en onbemand vliegverkeer is nu echt binnen handbereik."

Hydrogen Valley Aviation

De vlucht wordt donderdag uitgevoerd tijdens het Hydrogen Valley Aviation event op Groningen Airport Eelde, als onderdeel van het Wind meets Gas Symposium. Tijdens het event staan de duurzaamheidsambities van de luchthaven centraal, met in het bijzonder aandacht voor de airport-waterstofinfrastructuur. In samenwerking met diverse partners presenteert Groningen Airport Eelde tevens een opstelling van elektrische luchtvaartvoertuigen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring