Navigatie overslaan

Pri­meur voor Gro­nin­gen: expo­si­tie over wereld­be­roem­de Aard­man Stu­dios in Forum

De films Shaun the Sheep, Wallace and Gromit, Early Man en Chicken Run komen stuk voor stuk uit de koker van de wereldberoemde Aardman Studios in Bristol. Deze met prijzen overladen filmstudio speelt de hoofdrol in de expositie The Art of Aardman – Shaun the Sheep and friends. Het is voor het eerst dat de expositie in Nederland te zien is: vanaf zaterdag 19 september in het Forum Groningen. Er zijn originele schetsen te zien, maar ook kleimodellen, decorstukken en meer dan vijftig spectaculaire filmsets.

Aardman Studios wordt in de filmwereld geroemd vanwege de creativiteit, het gevoel voor humor en bovenal het uitzonderlijke vakmanschap waarmee ze hun herkenbare kleianimaties maken. Al meer dan 40 jaar maakt de studio animaties, films en commercials. Dit leverde tien Oscar® nominaties op, waarvan ze er vier wonnen.

In de familie-expositie in Forum Groningen krijgt de bezoeker een uniek kijkje achter de schermen van deze studio, en is te zien hoe het creatieve proces van het maken van een animatiefilm verloopt. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met stop-motion en zo hun eigen filmpje maken.

Vijftig filmsets

Aan de hand van schetsen, tekeningen, schilderijen, kleifiguren en complete filmsets ziet de bezoeker hoe Aardman de animatiefiguren stap voor stap tot leven wekt. De mooiste filmsets die in de film slechts enkele seconden zichtbaar zijn, en waaraan uren en uren met liefde is gewerkt, zijn nu rustig te bekijken. Het gaat om meer dan vijftig authentieke filmsets, die speciaal voor de expositie naar Groningen komen, waaronder Gromits beroemde moestuin, de straten van Shaun the Sheep the Movie, de vliegmachine van Chicken Run en het spectaculaire vijf meter hoge schip van The Pirates! Band of Misfits.

Filmprijzen

Volgens Hans Poll, directeur programma en marketing van Forum Groningen, past de Aardman-expo perfect bij het Forum. “Deze expositie is immers een prachtig voorbeeld van populaire beeldcultuur. De Britten zijn erin geslaagd de animatietechniek nieuw leven in te blazen op een manier die kasten vol filmprijzen en fans over de hele wereld opleverde. We zijn er dan ook trots op deze grote tentoonstelling naar Nederland te halen”, aldus Poll.

Art Ludique

De expositie is eigendom van Art Ludique. Het in Parijs gevestigde museum overbrugt de kloof tussen het grote publiek en moderne kunst op het gebied van figuratieve verhalende hedendaagse kunst. Groningen is de vijfde stad waar de expositie te zien is, na Seoul, Melbourne, Parijs en Frankfurt.

Koop hier je kaarten voor de expositie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring