Navigatie overslaan

Pri­meur voor Gro­nin­gen: rei­zi­gers tes­ten auto­ma­tisch bestuur­de trein

Een primeur voor Groningen: woensdagochtend maakten zo’n vijftig treinreizigers voor het eerst een rit in een automatisch bestuurde trein. De trein reed tussen Groningen en Zuidhorn, zo meldt de provincie Groningen.

Van 13 tot en met 17 februari rijden nog eens 250 testers mee met testritten tussen Groningen en Buitenpost. De testritten geven belangrijke informatie over hoe reizigers het rijden met een automatisch bestuurde trein (ATO) beleven.

Hoe ervaren reizigers het rijden in een automatisch bestuurde trein? En het remmen of het optrekken ervan? Dat zijn enkele vragen in het reizigersonderzoek, uitgevoerd door onderzoeksorganisatie TNO. De deelnemers aan de testritten worden vooraf, tijdens en na de rit bevraagd aan de hand van een enquête.

Testritten

Dat de testritten in Groningen plaatsvinden heeft te maken met het feit dat Groningen voorop loopt op het gebied van autonoom vervoer, zegt de provincie. Autonoom openbaar vervoer is een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in Noord-Nederland te behouden en te verbeteren.

De verwachting is dat de ATO-techniek kan bijdragen aan constanter en punctueler rijden. In Groningen zijn veel baanvakken enkelsporig, wat betekent dat treinen elkaar niet kunnen kruisen en dat beperkt de capaciteit op het spoor. “Met deze techniek kunnen treinen in de toekomst dichter op elkaar rijden. Dit is dus een innovatieve oplossing om meer capaciteit op het spoor te creëren, zonder dat we hiervoor extra spoorlijnen hoeven aan te leggen.”

Slim en groen

Ook op gebied van duurzaamheid is een automatisch bestuurde trein erg interessant, meldt de provincie. Automatisch bestuurde treinen rijden energiezuiniger.

Samenwerking

De provincie Groningen, ProRail, Arriva Nederland en Stadler (leverancier van de techniek) werken samen aan de ontwikkeling van ATO. In de afgelopen maanden hebben de samenwerkingspartners al succesvolle testen zonder reizigers uitgevoerd op het spoor tussen Groningen en Zuidhorn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring