Navigatie overslaan

Pri­meur voor Mar­ti­ni Zie­ken­huis: pleis­ter die hart­rit­me­stoor­nis­sen ziet

Een primeur voor het Martini Ziekenhuis in Groningen. Het is het eerste ziekenhuis van Nederland dat werkt met een slimme pleister die hartritmestoornissen opspoort. De pleister, de ePatch, wordt ingezet als alternatief voor de traditionele holter.

De ePatch wordt in het Martini Ziekenhuis vooral gebruikt bij patiënten met een beroerte. Bij ongeveer een kwart van de beroertes is sprake van een onregelmatige hartslag door boezemfibrilleren.

Er zitten volgens het Martini Ziekenhuis veel voordelen aan de ePatch, zeker als alternatief voor de traditionele holter. Dit is een walkman-achtig kastje dat je aan nek hangt, waaraan circa 10 elektroden zijn bevestigd die op het bovenlichaam het ritme van je hart meten. Met een holter kun je niet sporten of douchen. Met de ePatch kan dat wel. De pleister, ter grootte van een half luciferdoosje, meet dezelfde gegevens maar wordt gedragen zonder dat de patiënt het merkt, aldus het Martini Ziekenhuis.

Grotere ‘vangkans’ en betere diagnostiek

Naast het gebruiksgemak, biedt de ePatch volgens het ziekenhuis een nog belangrijker voordeel. Een holter wordt maximaal 24 tot 48 uur gedragen door de patiënt. De ePatch wordt 5 dagen gedragen.

Robert Tieleman, de cardioloog die de ePatch in het Martini Ziekenhuis introduceerde: “Door de langdurige meting is de ‘vangkans’ van boezemfibrilleren hoger. Dat in combinatie met minder ruis tijdens beweging maakt dat we met de ePatch ritmestoornissen beter kunnen opsporen. Dit leidt tot nauwkeurigere diagnostiek, behandelingen die beter aansluiten en uiteindelijk dus ook meer kwaliteit van leven.”

Verlichting bij personeelskrapte

Tieleman noemt de ePatch een voorbeeld van technologie die verlichting biedt in de door personeelskrapte geplaagde gezondheidszorg. “Het opplakken van de ePatch gaat veel makkelijker dan het omhangen van de holter. In de nabije toekomst kan de patiënt de pleister zelf opplakken en verwijderen en per post terug sturen. Dat scheelt twee ziekenhuisbezoeken.”

De data van de ePatch wordt met behulp van AI uitgelezen. Waar een holteranalist een minuut of twintig bezig is met 24 uur data van de holter, is hij in dezelfde tijd klaar met 5 dagen aan data van de ePatch. Tieleman: “Deze efficiënte verwerking van data is zeer welkom. Door de vergrijzing komen er steeds meer patiënten met hartklachten.”

In het Martini Ziekenhuis, waar een gespecialiseerd hartritmecentrum is, maakt de ePatch inmiddels volledig onderdeel uit van het onderzoek naar boezemfibrilleren. Honderden patiënten hebben de slimme pleister gedragen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring