Navigatie overslaan

Pri­meur voor Neder­land: uniek 3D-film­the­a­ter opent zijn deuren

Groningen heeft er vanaf 18 juni een nieuwe topattractie bij. Op die dag opent het Infoversum officieel zijn deuren. Het opvallende koepelgebouw oogt als een uit de lucht gevallen ruimteschip. Het herbergt echter een ultramoderne 3D-filmzaal die gebruikt zal gaan worden als centrum voor kennis, kunst en entertainment.

Het idee voor het Infoversum is afkomstig van Edwin Valentijn, bijzonder hoogleraar Astronomische Informatietechnologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij kreeg door de Provincie Groningen het –inmiddels zeer actuele- vraagstuk voorgelegd om wetenschap toegankelijk te maken voor het grote publiek. In plaats van een lesprogramma met workshops bedacht hij onder het motto ‘samen digitaal in de zaal’ het Infoversum, een nieuw medium in het tijdperk van IT, Big Data en social networks.

Valentijn betrok de RUG, Gemeente Groningen en GasTerra als ‘founding partners’ in een gemeenschappelijk doel: laagdrempelige verspreiding van (wetenschappelijke) kennis door middel van beeld en verbeelding, prettig verpakt in een cross-over van entertainment, wetenschap en kunst.

Infoversum is gehuisvest in het Ebbingekwartier, de creatieve hotspot van Groningen op zo’n 500 meter van de Grote Markt. Het opvallende pand, dat al de bijnaam ruimteschip heeft gekregen, is ontwikkeld als een duurzaam gebouw en is een vernieuwend element in de skyline van Groningen. Het unieke ontwerp en de op de scheepsbouw gebaseerde constructies geven een nieuwe impuls aan de binnenstadarchitectuur en lokte al tijdens de bouw vele architectuur- en designliefhebbers naar het Ebbingekwartier.

Op 18 juni gingen de deuren open voor het publiek. Het filmtheater heeft bij haar opening onder andere de Nederlandse première van ‘Dinosaurs at Dusk’. De moderne technologie die gebruikt wordt voor de vertoning van films maakt het theater zo bijzonder. Er staan verspreid over de wereld twintig soortgelijke filmtheaters. Groningen heeft voor Nederland de primeur.

www.infoversum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring