Navigatie overslaan

Pri­meur voor UMCG met snel­le scanner

Als eerste ziekenhuis in Nederland en als vierde wereldwijd heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen een nieuwe, snelle scanner in gebruik genomen. "Met deze Whole-Body PET/CT-scanner kunnen patiënten sneller gescand worden, met minder nucleaire speurstof", zegt Ronald Borra, adjunct-hoogleraar Radiologie in het UMCG.

Eerste patiënten medio september

De scanner maakt het mogelijk om een groter gebied van het lichaam van de patiënt in één keer te scannen, met minimale hoeveelheden radioactieve speurstoffen en in minder tijd. Na ziekenhuizen in Bern, Sydney en Heidelberg is het UMCG wereldwijd het vierde ziekenhuis dat met de Quadra gaat werken. De eerste patiënten worden vanaf medio september verwacht.

Sneller scannen met minder speurstof

Doordat de scantijd wordt verkort, kunnen er dagelijks meer patiënten worden geholpen. “En doordat we minder nucleaire speurstof nodig hebben, kunnen we nu ook kinderen scannen met minder straling,” zegt nucleair geneeskundige en hoogleraar Multimodale Beeldvorming van Infecties en Inflammatoire ziekten Andor Glaudemans van het UMCG.

Onderzoek naar Long COVID en nieuwe geneesmiddelen

Naast de klinische voordelen biedt de scanner ook veel mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Zo biedt het apparaat mogelijkheden voor onderzoek naar Long COVID en nieuwe geneesmiddelen, om te bepalen of grootschalig vervolgonderzoek al dan niet zinvol is. In samenwerking met Harvard Medical School gaat het UMCG ook onderzoek doen naar de mogelijkheden om - met behulp van kunstmatige intelligentie - infecties en oncologische processen beter te identificeren, wat invasieve ingrepen overbodig zou kunnen maken.

Het zogeheten axiaal gezichtsveld van de Quadra is met 106 cm precies vier keer groter dan de huidige PET/CT-scanners. Daardoor kunnen gelijktijdig alle vitale organen in één gezichtsveld in beeld worden gebracht en zijn interacties tussen organen nog beter zichtbaar. Het doorbreekt daarmee de huidige beperkingen van de klinische scanner. Daarnaast ligt de gevoeligheid van deze scanner hoger, waardoor er minder speurstof nodig is en de stralingsbelasting voor de patiënt lager is. Het apparaat kan ook helpen om te bepalen welke behandeling voor een individuele patiënt geschikt is, en ten slotte kan het op termijn worden ingezet voor preventieve screening in risicopopulaties.

De voorganger van de Quadra, de PET/CT-scanner Biograph Vision, werd enkele jaren geleden als eerste in de wereld door het UMCG in gebruik genomen. “Het UMCG kent een rijke traditie als het gaat om nucleaire geneeskunde en de inzet van innovatieve PET-technologie”, zegt Kees Smaling, algemeen directeur bij Siemens Healthineers. “Drie jaar geleden was ze wereldwijd het eerste ziekenhuis dat de Biograph Vision omarmde voor betere diagnostiek en preciezere behandeling. Nu luiden het UMCG en Siemens met de ingebruikname van de Biograph Vision Quadra wederom een nieuwe fase in beeldvormend onderzoek in. Met als inzet: nóg betere zorg voor de patiënt en potentieel baanbrekend medisch onderzoek.

Op de foto v.l.n.r.: Andor Glaudemans, Ronald Borra, Ate van der Zee (UMCG-bestuursvoorzitter), Bernd Ohnesorge (President EMEA, Siemens Healthineers) en Paul van Snick (gespecialiseerd PET/CT-laborant UMCG). Foto: Jan Pruim.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring