Navigatie overslaan

Prins in Lel­lens maakt bio­gas uit groenafval

De Provincie Groningen heeft de firma Prins uit Lellens toestemming gegeven om met groenafval uit omringende gemeenten milieuvriendelijke energie te maken. De firma produceert al een aantal jaar biogas met een mestvergistingsinstallatie, maar deed dit nog nooit met in de regio ingezameld groente-, fruit- en tuinafval.

Naast groenafval kan in de installatie ook glycerine, dat als afvalproduct bij de productie van biodiesel ontstaat, omgezet worden in biogas. Met de uitbreiding van de grondstoffen kan vier megawatt aan extra biogasenergie worden geproduceerd. Hiermee zou de nieuwbouwwijk Dijkshorn in Ten Boer van gas kunnen worden voorzien. Daarnaast zijn er ook plannen om te onderzoeken of Friesland Foods in Bedum het gas van Prins kan gaan gebruiken.

Begin volgend jaar wordt een haalbaarheidsonderzoek op poten gezet. Daarbij wordt onder meer gekeken of de transport van grote hoeveelheden afval geen negatieve invloed heeft op de omgeving. Mocht het haalbaarheidsonderzoek positief uitpakken dan hoopt de firma in 2009 met het project te kunnen beginnen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring