Navigatie overslaan

Proef Akzo Nobel met brand­stof­cel succesvol

De proef van Akzo Nobel waarbij een brandstofcel wordt gebruikt voor energieopwekking, is succesvol. Sinds april 2007 experimenteert het bedrijf met een kleine installatie, waarin waterstof als brandstof wordt gebruikt. De extra energie die vrijkomt wordt gebruikt bij de productie van chloor. De installatie is zo’n 9000 uur getest en betrouwbaar en veilig gebleken. Bovendien zijn er na afloop geen reststoffen. Om de proef verder uit te kunnen breiden, is Akzo Nobel in gesprek met het ministerie van VROM.

De proef met brandstofcellen op waterstof bij de chloorfabriek van Akzo Nobel in Delfzijl is in 2007 van start gegaan. Het is een semi-industriële proef met een innovatieve elektriciteitscentrale. Het is een initiatief van Akzo Nobel en Nedstack met ondersteuning van SenterNovem.

PEM-brandstofcellen zetten waterstof om in elektriciteit, warmte en zuiver water. Hierbij komen geen emissies vrij (CO2, roet, fijnstof). Bovendien is de centrale geluidsarm. Waterstof wordt gezien als de energiedrager van de toekomst.

Klik hier voor de videobeelden van de Power Plant

Deze technologie wordt middels dit project voor het eerst op industriële schaal toegepast.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring