Navigatie overslaan

Proef met block­chai­nop­los­sing voor peer-to-peer ener­gie­han­del in Groningen

In Groningen is gestart met de ontwikkeling van een energiecommunity op basis van blockchaintechnologie. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van Gasunie, TOBLOCKCHAIN en DNV GL, waarbij deelnemers onderling energie kunnen delen, verhandelen en doneren via het PowerToShare-platform. Het project is één van de vijf winnaars van de Groningse blockchain-competitie.

Het PowerToShare-platform maakt een directe en duidelijke koppeling van energieleverancier en -afnemer met een betrouwbare administratie mogelijk. Hierdoor kunnen gebruikers gericht energie met elkaar delen en keuzes maken in waar hun energie vandaan komt en welke eigenschappen die energie moet hebben.

In de nieuwe markt voor herbruikbare energie zijn bedrijven en consumenten niet langer alleen gebruikers van energie. Ze produceren ook zelf energie, bijvoorbeeld via zonnepanelen. TOBLOCKCHAIN heeft het PowerToShare blockchain platform ontwikkeld waarmee bedrijven en particulieren toegang krijgen tot deze nieuwe energiemarkt via verschillende slimme toepassingen. Deze toepassingen maken onder andere peer-to-peer diensten als het onderling delen, verhandelen en doneren van energie mogelijk. De technologie zorgt er daarnaast voor dat dit uiterst veilig, kostenefficiënt en duurzaam kan.

Kaushik Khakhar, CEO van TOBLOCKCHAIN: ‘We zijn trots om als een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld op het gebied van de energietransitie en Blockchain samen te mogen werken met DNV GL en Gasunie om de energietransitie in de provincie Groningen te stimuleren. De ontwikkeling van een werkend prototype is een zeer belangrijke stap om de energietransitie in Groningen aantrekkelijk, haalbaar en rendabel te maken.'

Blockchaincompetitie
Het project is één van de winnende inzendingen voor de blockchain-competitie van de provincie Groningen en het ministerie van Economische Zaken. IT-ondernemers met innovatieve ideeën voor de toepassing van blockchaintechnologie konden zich hiervoor aanmelden.

De wedstrijd bleek een groot succes met 40 inschrijvingen voor nieuwe blockchaintoepassingen op het gebied van overheidsdiensten, energie en gezondheidszorg. De vijf winnaars ontvangen een financiering om van hun idee een werkend prototype te maken. Deze vijf prototypes worden in mei 2018 gepresenteerd. Daarna wordt een van de prototypes geselecteerd om met steun van het programma verder te worden ontwikkeld tot een product.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring