Navigatie overslaan

Proef met nieu­we gene­ra­tie brand­stof­cel­len bij AkzoNo­bel Delfzijl

AkzoNobel in Delfzijl gaat een nieuwe generatie brandstofcellen testen. Die nieuwe brandstofcellen zijn nodig omdat er straks veel meer gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie. Delfzijl is aangewezen als locatie voor de demonstratiefase van het project Grasshopper, dat staat voor GRid ASsiSting modular HydrOgen Pem PowER.

In de pilot, met een looptijd van drie jaar en een budget van ruim vier miljoen euro, wordt een nieuwe generatie brandstofcellen getest die op een flexibele wijze het openbare elektriciteitsnet kunnen ondersteunen. Zo kan worden bijgedragen aan een stabiele energievoorziening in het licht van de verwachte fluctuaties in vraag en aanbod van energie uit hernieuwbare bronnen. De brandstofcellen gebruiken groene waterstof en zetten deze om in elektriciteit en warmte zonder emissies.

Consortium
Het project wordt uitgevoerd door een internationaal consortium, dat bestaat uit Abengoa Innovación, S.A., INEA-Informatizacija Energetika Avtomatizacija, Johnson Matthey Fuel Cells Limited (JMFC), Nedstack brandstofceltechnologie B.V., Politecnico di Milano (Polimi) en Zentrum für Brennstoffzellen Technik Gmbh (ZBT). Er is een speciale adviesraad die bestaat uit leden van Akzo Nobel Industrial Chemicals B.V, Tennet TSO B.V, SWW Wunsiedel en leden van het GOFLEX-consortium.

Het innovatieve brandstofcellensysteem zal worden ontwikkeld door modellering, experimenten en industriële ervaring van JMFC, ZBT en Nedstack. Abengoa Innovación leidt het ontwerp, de bouw en het testen van de proeffabriek. Polimi zal ondersteuning bieden bij het besluitvormingsproces door het modelleren van activiteiten en optimalisatie. INEA is verantwoordelijk voor de implementatie van de smart grid-functionaliteit en -integratie.

Groene waterstof
De demonstratie-eenheid wordt geïnstalleerd in Delfzijl, waar AkzoNobel en Nedstack de brandstofceltechnologie al meer dan 10 jaar testen. AkzoNobel levert de groene waterstof via haar moderne chloorproductiefaciliteit.

Dit project wordt gefinancierd en ondersteund door Europese Unie (Fuel Cells and Hydrogen 2, Horizon 2020 van Horizonland en Hydrogen Europe).

Alle consortiumpartners, leden van de adviesraad en de projectorganisatie woonden het evenement bij. Bij de aftrap werden de vervolgstappen van de pilot besproken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring