Navigatie overslaan

Pro­fes­sor Ad van Wijk aan de slag als Water­stofam­bas­sa­deur voor Noord-Nederland

De kennis- en netwerkorganisatie voor energietransitie in Noord-Nederland New Energy Coalition heeft samen met Gasunie en de provincie Groningen professor doctor Ad van Wijk naar het Noorden weten te halen als Waterstofambassadeur. Vanuit Groningen zal Van Wijk de komende tijd werken aan het behoud en de versterking van Noord-Nederland als dé waterstofregio van Europa.

De noordelijke provincies hebben grote ambities op het gebied van waterstofenergie. Van Wijk pleit al enige tijd voor een noordelijke waterstofeconomie en heeft ingangen bij tal van overheden, kennisinstellingen en bedrijven.; hij wordt dan ook gezien als de ideale ambassadeur. ‘Noord-Nederland heeft een unieke positie om de groene waterstofeconomie in Europa als een van de eersten te ontwikkelen’, aldus de professor Future Energy Systems aan de TU Delft.

Van Wijk zal twee dagen in de week werken aan de beste condities om de noordelijke waterstofeconomie vorm te geven. Zo zal hij gaan werken aan een ‘waterstof-roadmap’, waarin onder andere adviezen, Europese subsidies en overzichten van wettelijke kaders en vereiste aanpassingen van bestaande wet- en regelgeving aan bod komen. Daarnaast werkt hij aan een thematisch programma om de vele waterstofprojecten in het Noorden op gang te krijgen.

Als professor Future Energy Systems beschikt Van Wijk over een brede en diepgaande kennis over energiesystemen en heeft hij uitgebreide ervaring met grootschalige duurzame energie en industrie. Daarnaast heeft Van Wijk als voormalig CEO van Econcern uitgebreide ervaring in investeringen in duurzame energie en de ontwikkeling van de Nederlandse energiesector.

Volgens Gertjan Lankhorst, algemeen directeur van New Energy Coalition, maakt hem dat de juiste man om de noordelijke waterstofambities van de juiste impulsen te voorzien: ‘Wij zijn verheugd dat professor van Wijk zijn inspanningen om de waterstofeconomie op gang te brengen, kan voortzetten vanuit New Energy Coalition. Hiermee wordt weer een belangrijke stap gezet om Groningen verder te ontwikkelen als hét kenniscentrum van de energietransitie.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring