Navigatie overslaan

Pro­gram­ma Noor­den Digi­taal: focus op digi­ta­le inno­va­tie en samenwerking

Onder de noemer Noorden Digitaal worden tijdens de conferentie Nederland Digitaal, van 13 tot en met 19 maart in Groningen, tal van activiteiten georganiseerd. “We laten zien dat Noord-Nederland een innovatieve regio is op het gebied van digitalisering, waarbij we graag iedereen betrekken: van, door en met het Noorden. We vinden dat iedereen recht heeft op een goed voorbereide digitale toekomst”, aldus de voorzitter van de stuurgroep Noorden Digitaal, prof. dr. Iris Vis. DoeDigiDagen 13 & 14 maart.

Voorbeelden van de publieksactiviteiten van Noorden Digitaal zijn de DoeDigiDagen. Vijf bijzondere locaties in Noord-Nederland zetten op vrijdag 13 maart en 14 maart hun deuren open om de nieuwste trends op het gebied van digitalisering te tonen. Op de DoeDigiDagen staan doen, ervaren en beleven centraal. Bezoekers kunnen aan de slag met AI en 3D printers, zich laten informeren over serious gaming, gezond ouder worden en (digitale) geletterdheid en zich verwonderen over een autonome boot en slimme lantaarnpalen.

Forum Groningen en TechTalks050

De DoeDigiDagen zijn niet de enige activiteiten in het regioprogramma in maart; op de website NoordenDigitaal.nlstaan onder meer een 5G student battle, een rondleiding over de expositie AI: More than Human in Forum Groningen en een TechTalks050 bijeenkomst. Stuurgroepvoorzitter Iris Vis: “We nodigen ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs uit om hun ontwikkelingen op digitaliseringsvlak in het regioprogramma voor het voetlicht te brengen. Uw evenement ook in dit overzicht? Vul het online formulier in, dan nemen we dit mee in onze communicatie.”

Noorden Digitaal

In Noord-Nederland wordt digitalisering ingezet om nieuwe oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen. Er wordt veel samengewerkt: kennisinstellingen, ondernemers, Noorderlingen en overheden slaan de handen ineen in het benutten van digitalisering, met focus op experimenteer- en innovatiekansen. Onder de hoede van de Economic Board Noord-Nederland is daarom Noorden Digitaal tot stand gekomen.

FabLab en Odyssey

Iris Vis motiveert: “Hier in het Noorden is ruimte om te experimenteren. In de Digital literacy coalition bijvoorbeeld werken scholen en kennisinstellingen, ondernemers en overheden samen om van Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie te maken. Wat dacht je van het Frysklab; het eerste officiële bibliotheek-aangedreven FabLab in Europa, ontwikkeld door Bibliotheekservice Fryslan. FryskLab creëert interesse in technologie en stimuleert digitale geletterdheid. In Fieldlab 5Groningen werken we aan oplossingen waar 5G voor nodig is, zoals live data waarmee medisch specialisten kunnen meekijken in de ambulance. En jaarlijks wordt hier de grootste blockchain- en AI-hackaton ter wereld georganiseerd: Odyssey. Daar werken ontwikkelaars, ondernemers en creatievelingen samen aan innovatieve oplossingen voor overheden én corporates. Kortom, het Noorden loopt voorop, vooral als het gaat om samenwerking.”

Over Nederland Digitaal

De aankomende Nederland Digitaal is de tweede editie van deze mega-conferentie, die als doel heeft om oplossingen te zoeken voor maatschappelijke en economische uitdagingen, waarmee we in deze snel digitaliserende samenleving en economie mee te maken krijgen. Het thema van deze tweede editie is 'Digitalisering in actie’. Er worden duizenden bezoekers verwacht: kabinetsleden, ondernemers, onderzoekers, ambtenaren en mensen van maatschappelijke organisaties.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring