Project: verduurzaming MKB-bedrijven door superkritische koolstofdioxide
Energiesector en agrifood
Naar verwachting levert het project, dat vier jaar duurt, bij de deelnemende bedrijven uit de agrifood-, energie- en chemiesector zo’n vijftig banen op én een toekomstig kenniscentrum.
Milieuvriendelijk oplosmiddel
Superkritische koolstofdioxide (scCO2) is een milieuvriendelijk oplosmiddel, dat ontstaat bij een relatief hoge druk en temperatuur. Het is geen vloeistof en geen gas, maar heeft wel de eigenschappen van beide.
Superkritische CO2 kan op verschillende manieren gebruikt worden in de industrie, bijvoorbeeld om stoffen van elkaar te scheiden of op te lossen. Deze groene procestechnologie bespaart grondstoffen, water en energie. Het helpt bedrijven om op een milieuvriendelijke manier nieuwe duurzame producten te ontwikkelen, zoals lijmen en recyclebare schuimen, als vervanging voor bijvoorbeeld het niet duurzame PUR.
Duurzame producten
De bestaande kennis en expertise over superkritische CO2 binnen de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool worden met dit project vergroot. De deelnemende bedrijven gebruiken die kennis om nieuwe, duurzame producten te ontwikkelen met duurzame productieprocessen. Zo wil Avebe het gebruik van SC-CO2 als droogmiddel onderzoeken. Hiermee zou tot 75 procent energiebesparing mogelijk zijn.
Fossiele grondstoffen
Ook beginnend bedrijf Foamplant uit Groningen doet mee. Dit bedrijf produceert biologisch afbreekbare schuimen voor de tuinbouw. Fossiele grondstoffen als turf en steenwol zijn daardoor niet meer nodig. Foamplant verwacht met behulp van het superkritisch CO2-project zijn productie te kunnen verduurzamen en nieuwe toepassingen te ontdekken voor schuim.
Het superkritisch gemaakte CO2 kan bij Avebe een rol spelen in het maken van poeders. ,,Verdampen kost nu heel veel energie. Met hulp van scCO2 kunnen we dat misschien fors verminderen.’’
Vergroening productieprocessen
Hoogleraar Francesco Picchioni van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat superkritisch CO2 bedrijven kan helpen om hun productieprocessen te vergroenen. Ook ziet hij mogelijkheden voor de maak- en voedingsindustrie en de machinebouw. Het gezamenlijke project biedt de deelnemende bedrijven de mogelijkheid om meer kennis en expertise op te doen. Dit draagt bij aan de overgang naar een biobased en circulaire economie.
De provincie Groningen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) ondersteunen het initiatief gezamenlijk met een subsidie van ruim € 3,8 miljoen. Daarvan is € 3.35 miljoen Europese subsidie (EFRO).
Lees hier meer over Biobased Economy