Navigatie overslaan

Pron­k­je­wail­spel: vir­tu­e­le wan­de­ling door Groningen

Met het splinternieuwe Pronkjewailspel, een app, kan iedereen in Nederland de provincie Groningen virtueel en al bewegend ontdekken. Komend weekend, in 9 en 10 mei, wordt er tijdens de lancering van het spel nog een extra spelelement toegevoegd: wie dan de meeste kilometers aflegt, is de winnaar. Het Pronkjewailspel is een initiatief van Tocht om de Noord, de organisatie achter het Pronkjewailpad.

Het Pronkjewailspel is een virtuele versie van het Pronkjewailpad. Dat is een populaire wandelroute, dwars door de provincie Groningen. Er is zowel een noordroute (250 kilometer) als een zuidroute (350 kilometer), en de tocht kan individueel gelopen worden.

Nu het vanwege de coronacrisis niet voor iedereen mogelijk is naar Groningen af te reizen, is er een virtueel alternatief: het Pronkjewailspel. Deze app telt alle bewegingen en stappen, en op basis daarvan wordt bijgehouden hoeveel kilometer de deelnemer heeft gelopen. Tien kilometer bewegen of lopen, staat daarbij gelijk aan vijf kilometer op het virtuele Pronkjewailpad.

Leer Groningen kennen

Onderweg komen de deelnemers langs dorpen, waar ze bij stempelposten vragen moeten beantwoorden. Een goed antwoord levert een stempel en punten voor de digitale stempelkaart op. En dat niet alleen, benadrukt de organisatie: “de deelnemers leren Groningen op deze manier op een interactieve manier kennen.”

Thuiswedstrijd in Groningen

Het spel wordt komend weekend, 9 en 10 mei, officieel in gebruik genomen. Er wordt dan een extra spelelement toegevoegd: Thuiswedstrijd in Groningen. Daarbij wordt iedereen uitgedaagd een zo groot mogelijke afstand op het (virtuele) Pronkjewailpad af te leggen en daarmee het goede doel te steunen. Het Pronkjewailspel wordt in het openingsweekend namelijk gekoppeld aan de Groningen Toerisme Coöperatie, een organisatie die ondernemers in de vrijetijdssector ondersteunt. Deelnemers wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd of om zich per kilometer (of een aantal kilometer) te laten sponsoren.

Belangstellenden kunnen zich via pronkjewailpad@todn.nl aanmelden voor deelname aan de Thuiswedstrijd in Groningen. Inmiddels hebben ook al een aantal (aanstormende en ex) topsporters zich gemeld om deel te nemen, waaronder Lonneke Uneken (wielrennen), Jolanda Langeland (schaatsen), Jochem Kamphuis (KNVB scheidrechter eredivisie) en Martijn Keizer (wielrennen).

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring