Navigatie overslaan

Pro­vin­cie gaat die­sel­trein ver­van­gen door waterstoftrein

De provincie Groningen wil als eerste provincie van Nederland dieseltreinen vervangen door waterstoftreinen. Dat maakte de provincie dinsdag bekend. Het is de bedoeling dat de eerste waterstoftreinen al over een paar jaar rijden, bijvoorbeeld op de trajecten naar Stadskanaal en Duitsland.

Volgens de provincie is de waterstoftrein een volwaardig alternatief voor de huidige dieseltrein. Dat blijkt uit de proef met een waterstoftrein, eerder dit jaar. De waterstoftrein is toen uitvoerig getest. De testritten vonden 's nachts plaats, met een personentrein zonder passagiers. Er deden zich toen geen problemen voor met brandstofverbruik, optrekken en remmen. Het tanken met (groene) waterstof ging sneller dan verwacht en is veilig uit te voeren. Een waterstoftrein bleek bijna 50% stiller dan de huidige dieseltrein.

Uitbreiding of aanpassing van het spoor

De provincie noemt de resultaten zo positief dat is besloten bij toekomstige uitbreiding of aanpassing van het spoor in Groningen een waterstoftrein in te zetten.

Bij de proef met de waterstoftrein werkten initiatiefnemers provincie en ProRail (beheerder spoorinfrastructuur) samen met Arriva (vervoerder), Engie (leverancier groene waterstof en tankinstallatie), Alstom (leverancier waterstoftrein) en DEKRA (onafhankelijke testorganisatie).

Zero emissie

De provincie en betrokken partijen hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero emissie (zonder milieubelastende uitstoot) te laten rijden. De waterstoftrein is een goede mogelijkheid om hieraan te voldoen, zonder daarbij grote investeringen in bovenleidingen te hoeven doen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring