Navigatie overslaan

Pro­vin­cie Gro­nin­gen inves­teert in natuur­vlees en vleesvervangers

Natuurvleescoöperatie Westerkwartier, dat ‘kwaliteitsvlees uit eigen regio’ levert, heeft van de provincie Groningen een subsidie van 27.000 euro gekregen. Ook gaat er een subsidie van € 15.000 naar de ontwikkeling van een verbeterde teelt van shiitake paddenstoelen, een populaire vleesvervanger.

De Natuurvleescoöperatie is een samenwerkingsverband tussen onder andere (melk)veehouders, natuurbeheerders en vleesverwerkers. Door de bijzondere samenwerking hebben de boeren in de regio een extra verdienmodel, wordt er meer en beter rekening gehouden met dier en natuur, blijft het geld grotendeels in de regio en is er minder CO2-uitstoot.

De dieren – alleen vrouwelijke runderen en ossen - lopen op natuurgrond van onder andere Staatsbosbeheer. Daar grazen ze tussen de weidevogels. In de winter staan de dieren op stal en worden ze zoveel mogelijk met voer uit de regio gevoerd, van bijvoorbeeld akkerbouwers uit de buurt. De korte transportafstanden zorgt voor minder stress bij de runderen en leiden ook tot minder CO2-uitstoot.

Paddenstoelen als vleesvervanger

De provincie investeert niet alleen in natuurvlees, maar ook in vleesvervangers. Er gaat 15.000 euro naar teler iGro Tjuchem, die het geld gaat gebruiken om aan te tonen dat biologische kweek van shiitake paddenstoelen haalbaar is. Deze paddenstoelen zijn een vezelrijke vleesvervanger die rijk zijn aan vitamines.

De huidige manier van kweken op stro en zaagsel heeft als nadeel dat er te veel reststoffen in de paddenstoel achterblijven. Het is de bedoeling dat de paddenstoelen straks worden gekweekt op boomstammen. Hiervoor werkt iGro samen met Staatsbosbeheer. Als de kweek van paddenstoelen op boomstammen werkt, kan dit voor akkerbouwers een laagdrempelig gewas worden met een goede opbrengst.

Landbouw en veeteelt in Groningen

De provincie Groningen vindt in de landbouw en de veeteelt niet alleen de opbrengst belangrijk, maar ook een goede balans met de natuur. Dat is belangrijk omdat de landbouw en veeteelt samen zo'n 70 procent van het oppervlak in Groningen gebruiken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring