Provincie Groningen neemt voortouw in transitie naar zonnestroom
Voor het op grote schaal opwekken van zonnestroom is veel ruimte nodig. En laat die nu volop aanwezig zijn in Groningen. In die provincie wordt momenteel dan ook het ene na het andere zonnepark gebouwd. Zo werd in januari SunPort Delfzijl opgeleverd, dat met 120.000 zonnepanelen en een capaciteit van 31 megawattpiek (MWp) het tot nu toe grootste zonnepark van Nederland is.
Maar het kan altijd groter, zo laten de plannen voor het zonnepark Midden-Groningen bij Hoogezand-Sappemeer zien. Deze plannen voorzien namelijk in een capaciteit van maar liefst 103 MWp.
Bij de provincie zijn ze blij met de grote zonnestroomprojecten: ‘Ons doel was twee jaar geleden om voor 300 megawattpiek aan door zonnepanelen opgewekt vermogen te hebben in 2020, en die ambitie lijkt makkelijk haalbaar,’ zegt Hotze Hofstra, gebiedsadviseur Duurzame Energie bij de provincie Groningen. ‘Dat wordt veel meer. Op dit moment is alleen al voor 270 MWp aan projecten de SDE+-subsidie toegekend.’
Duurzame doelstellingen
In Groningen wordt nu 16 procent van alle energie duurzaam opgewekt. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde. De provincie zit in 2020 op 33 procent en wil in 2050 op 100 procent zitten. Daar is in totaal 4 gigawattpiek voor nodig, oftewel zo’n 4000 hectare aan zonnepanelen. Die ruimte is er in beginsel en de grondprijzen zijn relatief laag, maar de provincie wil voorkomen dat het open landschap te veel wordt aangetast. Hofstra: ‘We dachten een paar jaar geleden dat we dit moesten aanjagen, maar het is nu juist andersom. Als we 100 hectare aan ruimte beschikbaar stellen, staan de ontwikkelaars in de rij en kunnen we wel 1000 hectare kwijt. De behoefte lijkt oneindig.’
Landschapsbescherming
Om het landschap te beschermen en om protesten van bewoners te voorkomen heeft de provincie regels voor het vergunnen van zonneparken opgesteld. Ontwikkelaars moeten bijvoorbeeld eerst naar stedelijk gebied kijken of proberen aan te sluiten bij stedelijk gebied of bedrijventerreinen. Ook is het betrekken van omwonenden essentieel voor het slagen van een project. Pas daarna mag naar locaties in het buitengebied gekeken worden. ‘Een soort handremconstructie om wildgroei te voorkomen', stelt Hofstra.