Navigatie overslaan

Pro­vin­cie Gro­nin­gen start proef met berm­gras als co-vergister

De provincie Groningen is gestart met een proef waarin wordt gekeken of bermgras geschikt is als co-vergister voor de productie van biogas. Gedeputeerde Marc Jager van de provincie Groningen en waarnemend burgemeester Annet van der Hoek van de gemeente Ten Boer hebben langs de N360 bij Gamerwolde, het startschot gegeven voor de pilot.

Begin volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht. De proef concentreert zich op drie provinciale wegen rondom Lellens. Het gras langs de verschillende asfaltstroken in Groningen werd tot op heden jaarlijks gemaaid en vervolgens doorverkocht aan een composteerder. Nu wordt het maaigras ingezet als co-vergister bij mestvergisting.

In de provincie staan acht mestvergistinginstallaties; één daarvan staat bij het bedrijf Prins in Lellens. Dit bedrijf is partner in de proef van de provincie, samen de gemeente Ten Boer en met kennisinstituut Alterra dat de kwaliteit van het maaigras controleert voordat het wordt meevergist.

Een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de proef is de kwaliteit van het bermmaaisel. Dat gras moet helemaal vrij zijn van zwerfafval. De provincie start daarom deze zomer de campagne 'Een schone berm geeft energie' om mensen erop te attenderen geen zwerfafval langs de weg achter te laten.


Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring