Navigatie overslaan

Pro­vin­cie Gro­nin­gen test zelf­rij­den­de shutt­les in Bour­tan­ge en Midden-Groningen

Dit najaar wil de provincie Groningen samen met vesting Bourtange, gemeente Westerwolde en diverse andere partijen starten met een zelfrijdende shuttle die toeristen van en naar de vesting brengt en tegelijkertijd pakketten bezorgt. Het is dan voor het eerst dat autonoom vervoer wordt ingezet voor het vervoer naar een toeristische bestemming.

Naast de shuttles in Bourtange zijn er ook plannen voor zelfrijdend personenvervoer in Midden-Groningen. Als alles volgens plan verloopt zal vanaf begin 2020 een half jaar lang een zelfrijdende shuttle door die gemeente rijden. Met deze proef gaat het autonome vervoer getest worden in een drukkere verkeersomgeving, tussen het reguliere autoverkeer en met een iets hogere snelheid dan in bestaande projecten.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de proef in Bourtange zijn op dit moment in volle gang. Na de zomer starten ook de voorbereidingen voor de proef in Midden-Groningen, met onder andere het bepalen van de route, de aankoop van een shuttle en het maken van testritten. Naar verwachting zal de shuttle komend najaar in Bourtange rijden en vanaf begin 2020 in Midden-Groningen.

Toekomst

Met de diverse proeven wil de provincie Groningen in kaart brengen hoe deze nieuwe manier van vervoer in de toekomst kan bijdragen aan de bereikbaarheid en leefbaarheid. Zo vindt momenteel in Scheemda een al proef met een zelfrijdende shuttle plaats tussen de hoofdingang van het Ommelander Ziekenhuis en de dichtstbijzijnde bushalte. Deze proef is met enkele maanden verlengd en loopt tot eind 2019. Op dit traject gaat vanaf volgende maand een nieuwe shuttle rijden waarin rolstoelen kunnen en waarmee op de eindpunten niet meer gekeerd hoeft te worden.

Noordelijke testregio

De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe zien zelfrijdend (autonoom) vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te behouden en verbeteren. De provincies werken samen om dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer te worden. Ze roepen vervoerders, producenten en kennisinstituten op om te komen met betaalbare, slimme, flexibele en duurzame concepten op het gebied van autonoom vervoer. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, het spoor, het water en door de lucht. Noord-Nederland is de enige regio in Europa die op alle vier de modaliteiten testen doet.

Meer informatie over autonoom vervoer in het noorden is te vinden op www.autonoomvervoernoord.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring