Navigatie overslaan

Pro­vin­cie inves­teert in land­bouw­pro­gram­ma Fascinating

In Groningen wordt hard gewerkt aan de landbouwsector van de toekomst: een circulair systeem dat duurzaamheid, natuur, gezonde voeding en economische impact met elkaar in balans brengt. De provincie Groningen en betrokken organisaties investeren komende drie jaar 20 miljoen in het programma, met de naam Fascinating.

Fascinating staat voor Food Agro Sustainable Circular Nature Technology in Groningen. De landbouwcoöperaties Agrifirm, Avebe, Cosun en FrieslandCampina, LTO Noord en de provincie Groningen hebben de handen ineengeslagen in Fascinating. Samen met kennisinstellingen en organisaties in de voedingsindustrie, chemische industrie en de energiesector onderzoeken ze hoe de landbouwsector van de toekomst kan worden waargemaakt.

Optimaal gebruik van natuur

Het doel van het programma Fascinating is de hoogst mogelijke voedingswaarde te leveren binnen een natuurinclusief, duurzaam en circulair landbouwsysteem. Natuurinclusieve landbouw betekent dat je niet alleen optimaal gebruik maakt van de natuur maar de natuur ook spaart en verzorgt. Een duurzaam landbouwsysteem stoot geen CO2 uit en heeft een gesloten stikstofsysteem.

Gezonde voeding

Het Fascinatingprogramma is een test- en vernieuwingsprogramma, waarbij meer waarde wordt gehaald uit voeding door handiger met eiwitten om te gaan. In het programma werken bedrijven, de landbouw en kennisinstellingen met elkaar samen. Het gaat in het programma om gezonde voeding, duurzame productie van gewassen, efficiënt energiegebruik en het gebruiken van reststroom. Het project draagt bij aan de biodiversiteit en natuur en biedt toekomstperspectief aan boeren.

De bijdrage van de provincie komt uit het Nationaal Programma Groningen. Het Nationaal Programma Groningen is bedoeld om de leefomgeving, de economie, opleidingen en natuur en klimaat in Groningen te versterken.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring