Navigatie overslaan

Pro­vin­cie­huis Gro­nin­gen hele­maal van het gas af

Het provinciehuis in Groningen stopt helemaal met het gebruik van aardgas. Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk draaide dinsdag de gaskraan definitief dicht. De provincie stapt over op zonne-energie en een koude- en warmteopslagsysteem. Dat scheelt 250.000 kuub gas per jaar, genoeg voor 200 huishoudens.

In april van dit jaar is al begonnen met de overschakeling naar de nieuwe vorm van verwarming. In september moet het systeem helemaal klaar zijn.

Koude- en warmteopslag

De basis voor de verwarming van het provinciehuis is een koude- en warmteopslagsysteem in de bodem. Om extra warmte op te slaan om de gebouwen in de winter voldoende te kunnen verwarmen, wordt in de zomer warmte uit het water van de Diepenring gehaald en opgeslagen in de bodembronnen.

Het gaat om een bijzonder en ambitieus project, zo meldt de provincie. Enerzijds vanwege de schaalgrootte, maar ook vanwege het gebruik van vernieuwende technieken. Daarbij gaat het ook nog eens om een monument: het oudste gedeelte van het provinciehuis, waar het provinciaal bestuur zit, is al meer dan 600 jaar oud. Het isoleren van dit monument van ruim 5.000 m2 is onmogelijk.

Innovatieve technologieën

Er zal daarom met 'hoog-temperatuurverwarming' moeten worden gewerkt, aldus de provincie. Hiervoor zijn speciale hoge-temperatuurwarmtepompen geïnstalleerd die het water tot 85 graden verwarmen. Dit hete water wordt vervolgens opgeslagen in grote buffertanks gevuld met PCM (Phase Changing Materials). Dit zijn nieuwe en innovatieve technologieën die nog niet of nauwelijks worden toegepast in verwarmingssystemen.

Het nieuwe verwarmingssysteem wordt aangelegd door Strukton Worksphere uit Groningen. De aanleg kost bijna € 2,7 miljoen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring