Navigatie overslaan

Rea­dy Set, Rock & Roll: Eer­ste strea­ming video kwam uit Groningen

De allereerste live video-uitzending op internet ter wereld, kwam niet alleen vanuit Nederland, maar ook nog eens vanuit Groningen. Daarover gaat de korte documentaire Ready Set, Rock & Roll van de filmmakers Alex Pitstra en Koen de Koning. De film gaat op 1 november in première.

Het was 4 november 1994 dat er vanuit Groningen geschiedenis geschreven werd. Althans, op die dag werd er vanuit poppodium Simplon in Groningen live een rockconcert uitgezonden. De beeldkwaliteit was matig en er waren maar vier kijkers, maar toch: voor zover het te achterhalen is, was dit wél de eerste live video-uitzending op internet ter wereld.

De korte film ‘Ready Set Rock & Roll’ geeft een inkijkje in de rockmuziek en creatieve scene van Groningen in 1994. Nirvana en Pearl Jam waren populair. Windows 95 bestond nog niet. Internet stond nog in de kinderschoenen. Tegelijkertijd was er een stel jochies met een wild plan, een computer en een modem: Rudo de Jong, Gerad Harens en Stef van der Ziel. Zij deden iets wat voorbehouden was aan grote satellietmaatschappijen en omroepen met grote budgetten: een wereldwijd te bekijken live uitzending.

De kwaliteit van die allereerste uitzending was misschien niet zo goed. Maar er werd wel een zaadje geplant. Uit die allereerste live uitzending is een van de eerste Groninger succesvolle internetbedrijven voortgekomen: streamingbedrijf Jet-Stream bedient vanuit Groningen Europese omroepen, uitgeverijen, sportclubs en merken met zakelijke streaming diensten. Het bedrijf stond tweemaal in de Deloitte Fast50, de graadmeter voor snelst groeiende technologiebedrijven van Nederland.

Tegenwoordig is Groningen nog steeds die jonge stad, eentje met een ontzettend goed draaiende digitale industrie. Groningen presteert landelijk en Europees gezien veel beter als het gaat om snelgroeiende internetbedrijven. Denk aan Voys, Frank, Payt, Appwiki, Parkos, Nova, Belsimpel, Dataprovider, Simplicate en vele anderen.

De film Ready Set, Rock & Roll is vanaf 2 november 2019 gratis te bekijken op 25yearsstreaming.com. De film gaat op 1 november 20:00 in première op de plek waar het allemaal begon: Simplon, Boterdiep 69 in Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring