Navigatie overslaan

Real­ti­me ener­gie-ana­ly­se helpt super­mark­ten besparen

Het bijhouden van het energieverbruik van supermarkten via de verschillende groepen leidt tot een bewuster energiegebruik en daardoor tot besparingen binnen de winkels. Dat heeft een onderzoek, gehouden in twee Oost-Groningse supermarkten, uitgewezen.

In 2010 heeft de Streekraad Oost-Groningen in een tweetal supermarkten energiemonitors laten plaatsen. Op initiatief van het Energieconvenant Groningen, dat het plaatsen van de apparatuur financieel mogelijk heeft gemaakt, zijn supermarkten in Oost-Groningen benaderd met de vraag of er belangstelling was om mee te werken aan de proef.

Twee supermarkten in Ter Apel en Veendam, toevalligerwijs allebei Jumbo’s, wilden deze uitdaging wel aangaan. EnerGQ installeerde de monitors, die gedurende een half jaar het energieverbruik hebben gemeten van de diverse elektriciteitsgroepen. Via internet kregen de ondernemers inzicht in het real time energieverbruik op ieder moment van de dag en de daarbij horende kosten.

Een aantal besparingen blijkt al behaald te kunnen worden door ‘good housekeeping’, zoals het later inschakelen van het licht of de loopbanden en het slimmer instellen van de apparatuur. Koel- en vriesinstallaties blijken maar liefst 62 procent van het energieverbruik voor hun rekening te nemen.

‘Ik werk nu met een totaal andere blik naar ons energieverbruik’, aldus Harry Stuulen van Jumbo Ter Apel. ‘We hebben al maatregelen genomen. Zo werken we nu aan de opstartverlichting in de winkel en dekken we de vrieseilanden ’s nachts af. Alle adviezen die we kregen, gebruiken we voor het ontwerp van onze nieuwe winkel.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring