Navigatie overslaan

Reflec­te­ren­de Gro­ning­se straat­steen: straat­ver­lich­ting 50 pro­cent minder

Het Groningse bedrijf Kijlstra Bestrating uit Veendam heeft een unieke, reflecterende straatklinker ontworpen. Deze kaatst het licht zodanig terug dat er een besparing van vijftig procent mogelijk is op straatverlichting. En dat kan een stevige bijdrage leveren aan de vermindering van de CO2 uitstoot, zo maakte het bedrijfbekend.

Kijlstra is in Nederland marktleider op het gebied van complete rioleringssystemen maar daarnaast ook producent van stenen, tegels en is een grote speler op de markt van betonmortel.

Ook in het kader van het milieu, ofwel CO2 reductie, draagt Kijlstra haar steentje bij, aldus de directie. Zo heeft Kijlstra na een lange reeks van beproevingen en talloze onderzoeken door een gerenommeerd ingenieursbureau, een geheel nieuwe steen ontwikkeld, de Reflexstone.

Het betreft een door Kijlstra gepatenteerde steen, die licht reflecteert. Door deze reflectie kan de benodigde straatverlichting met zo’n 50 procent naar beneden worden bijgesteld, wat uiteraard gepaard gaat met een enorme besparing van energie.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring