Navigatie overslaan

Revo­lu­ti­o­nai­re wind­mo­len uit Gro­nin­gen voor­zien van schild­pad­den’

In Delfzijl in Groningen is een unieke windmolen ontwikkeld, met wieken die niet verticaal draaien, maar horizontaal. De wieken zijn voorzien van een soort halve golfballen, die volgens de initiatiefnemers ook wel lijken op het schild van de Galapagos-schildpad. Deze halve bollen vangen voortdurend wind, vanuit welke richting de wind ook maar waait.

De molen kan overal waar er voldoende ruimte voor is, worden neergezet en levert vervolgens 15 tot 100 kilowatt aan energie. Vooral op zee lijkt de molen interessant. TD Industries uit Delfzijl, dat de molen heeft ontwikkeld, heeft inmiddels de eerste order voor de vinding binnen; elf grote molens zullen binnenkort bij het Russische Izhevsk een aantal dieselaggregaten voor de telefonie vervangen.

De ontwikkeling van de windmolen begon toen een Duitse ontwerper bij Klaas Scholtens en Tammo Drewel – de mannen achter TD Industries - langskwam met een halve bolvormige kuip met allerlei deuken erin. TD Industries ging met de bollen aan de slag, perfectioneerde het idee en ontwikkelde de nu voltooide windmolen, waarvoor het patent heeft aangevraagd.

Door de vorm kan deze kuip aan alle kanten wind vangen; het windverlies bedraagt slechts zes procent. Hierdoor kan de Groningse windmolen ook bij een minimaal briesje energie blijven leveren.

De eerste elf te bouwen molens worden, indien zij de Russische opdrachtgever bevallen, mogelijk opgevolgd door een order van maar liefst 500 exemplaren. Hiervoor moet TD Industries dan wel een nieuwe, 35 arbeidsplaatsen tellende, productielocatie in gebruik nemen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring