Navigatie overslaan

Rijks­dienst Weg­ver­keer start nieu­we dien­sten in Groningen

De Rijksdienst voor het Wegverkeer – met vestigingen in Groningen en Veendam – heeft onlangs twee innovatieve digitale diensten geopend. Of liever gezegd: dat deed minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat. De RDW behoort tot de vele bedrijven met hoogwaardige ICT dienstverlening die bijdragen aan- maar ook profiteren van de ICT-bedrijvigheid in de provincie Groningen.

Bij de twee nieuwe diensten gaat het enerzijds om de mogelijkheid om kentekens 'digitaal te schorsen'. De andere nieuwe voorziening is dat kopers van tweedehands auto's online kunnen controleren of het kenteken als gestolen staat geregistreerd.

Via de website rdw.nl is voortaan door iedereen na te gaan of een bepaald kenteken als gestolen geregistreerd staat. Deze informatie was tot nu toe niet openbaar maar met deze dienst worden kopers van voertuigen beter beschermd.

In 2008 werden 28.320 voertuigen gestolen. Dit waren zowel personenauto's, motoren, bromfietsen als vrachtauto's, opleggers, caravans en aanhangwagens. In totaal staan 110.000 voertuigen als gestolen geregistreerd. Jaarlijks wisselen circa 3,5 miljoen voertuigen van eigenaar.

Als iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, kan het kentekenbewijs geschorst worden. Voortaan kan dat nu ook via internet. In de geschorste periode hoeft er dan geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Voorwaarde is wel dat het voertuig dan niet op de openbare weg komt. Deze dienst wordt voornamelijk gebruikt door eigenaren van oldtimers en verzamelaars van voertuigen. Ook motorrijders schorsen gedurende de wintermaanden vaak hun voertuig.

De RDW verwacht dat in 2009 ongeveer 380.000 kentekens worden geschorst, verlengd of beëindigd. (dat is bijna 4 procent van het Nederlandse wagenpark). 90 procent daarvan gebeurt door burgers. Op dit moment moet dat nog via het postkantoor. Door deze dienst via internet aan te bieden, scheelt dat veel tijd. Gemiddeld becijfert de overheid dat dit een tijdwinst per handeling van 70 minuten oplevert. Totaal wordt er met een kostenbesparing voor de maatschappij van ongeveer 1 miljoen euro per jaar gerekend.

www.rdw.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring