Navigatie overslaan

Rijks­uni­ver­si­teit Gro­nin­gen is bes­te klas­sie­ke uni­ver­si­teit van Nederland

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is door de Keuzegids Universiteiten 2017 uitgeroepen tot de beste van de zes klassieke universiteiten in ons land. ‘In het hoge noorden ligt een universiteitsstad die de vergelijking met Amsterdam, Utrecht of Leiden kan doorstaan. ‘Er gaat niets boven Groningen’ is geen versleten VVV-motto. Ook de studenten hier zien het zo’, aldus de Keuzegids.

RUG-studenten vinden hun opleidingen vaker uitdagend en goed georganiseerd dan studenten van de andere klassieke universiteiten, zo blijkt uit het onderzoek. ‘In onze kwaliteitsbeoordeling komt de RUG er de laatste jaren gemiddeld beter vanaf dan de universiteiten in de Randstad. De studenten vinden hun opleidingen net wat vaker dan elders uitdagend en goed georganiseerd. Toppers zijn onder meer de opleidingen wijsbegeerte, archeologie, farmacie, wiskunde en sterrenkunde’, zo valt te lezen in de Keuzegids.

In het overzicht van alle Nederlandse universiteiten eindigt Groningen overigens op de zesde plek, maar de zes ‘brede, klassieke universiteiten’ hebben hun eigen competitie. ‘Zij bieden opleidingen in vrijwel alle wetenschapsgebieden, behalve techniek. Dat maakt deze instellingen lastig bestuurbare eilandenrijken en dat zet vaak een rem op de kwaliteit van het onderwijs’, aldus de Keuzegids.

In Groningen blijkt dat gelukkig nogal mee te vallen. Veel opleidingen stijgen boven de middelmaat uit en vooral de economische en bedrijfskundige studies van de RUG hebben in de afgelopen jaren een behoorlijke inhaalslag gemaakt, zo blijkt uit het onderzoek. Mede dankzij die verbeteringen heeft de RUG de Universiteit van Nijmegen van de eerste plaats weten te stoten.

Studentenstad
Maar een beetje studentenstad heeft niet alleen een goede universiteit, ook de randvoorwaarden voor een geslaagde studententijd moeten natuurlijk in orde zijn. En ook dat zit in Groningen, met zijn studentenpopulatie van ongeveer 50.000 man, wel goed.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring