Navigatie overslaan

Rijk­uni­ver­si­teit Gro­nin­gen bij bes­te hon­derd uni­ver­si­tei­ten ter wereld

De Rijksuniversiteit Groningen staat sinds dit jaar in de top 100 van de prestigieuze Shanghai-ranking. Deze ranking (Academic Ranking of World Universities, ARWU) wordt beschouwd als de meest betrouwbare kwaliteitsmeter van universiteiten wereldwijd. Het is voor het eerst dat de RUG in de Top-100 staat.

In de ARWU Top-500 staan twaalf Nederlandse universiteiten, waarvan slechts drie bij de eerste honderd zitten. Behalve Groningen op plaats 92 zijn dat Utrecht op de 52e en Leiden op de 74e plek.

Naast de algemene klassering behoort de Rijksuniversiteit Groningen ook tot de beste honderd op een aantal specifieke wetenschappelijke gebieden en onderwerpen. Dit is het geval op het gebied Chemistry (51e van de 75), Life and Agriculture Sciences (76e van de 100), Social Science (76e van de 100) en Economics (76e van de 100).

De ARWU-ranking is een mondiale Top-500 die jaarlijks gepubliceerd wordt door de Shanghai Jiao Tong University. Omdat de ranking is gebaseerd op een heldere methodologie en objectieve gegevens wordt hij in de academische wereld gezien als de meest geloofwaardige ranglijst in zijn soort.

Inmiddels heeft de universiteit zich ook in de top 100 geplaatst van de QS World University Ranking. Ze is daarin gestegen van plaats 109 naar 97. Daarmee wordt het beleid van de RUG onder leiding van voorzitter van het College van Bestuur Sybrand Poppema beloond, want het was steeds de ambitie van de RUG om in dergelijke lijsten opgenomen te worden.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring