Navigatie overslaan

RITA uit Gro­nin­gen: de eer­ste Neder­land­se robot­hulp in huis

Nederland heeft nu een eerste robot die in staat is de helpende hand te bieden bij hulpbehoevenden in hun woning. ‘Rita’ is de naam van deze robot-achtige voorziening, ontwikkeld en op de markt gebracht door het Groningse bedrijf Assistobot. Rita ziet er echter niet uit zoals robots er doorgaans in stripverhalen en futuristische films uitzien: ze lijkt veel meer op een rijdend tafeltje, voorzien van een camera en een beeldscherm.

RITA is dan ook de afkorting van ‘Reliable Intelligent Table Assistent’, oftewel een slimme en betrouwbare tafel-assistent. De tafel heeft zeer veel mogelijkheden en kan in de hulpverlening worden ingeschakeld om patiënten te helpen bij de tijdige inname van medicijnen, voedsel en drinken. Ook is Rita voorzien van de mogelijkheid van video-bellen en kan het gevaarlijke situaties detecteren. Dankzij de ingebouwde camera kan de dokter dagelijks een gesprek voeren met de cliënt, waarbij hij informatie over die patiënt gebruikt die door Rita werd verzameld.

RITA is daarmee een van de verst doorontwikkelde robot-achtige voorzieningen van Nederland. Het betreft een initiatief en ontwerp van het Groningse bedrijf Assistobot, opgericht door Ron Snijders en Tijn van der Zant. Zij hebben een passie voor mensen en voor robots, en denken met RITA een antwoord te kunnen geven op de zware druk waarvan momenteel sprake is in de gezondheidszorg. RITA kan worden ingezet bij hulp aan ouderen, revaliderenden en licht gehandicapten, aldus Assistobot.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring