Navigatie overslaan

Rol voor Gro­ning­se ken­nis en infra­struc­tuur in nieu­we medi­cijn­stra­te­gie van Nederland

Een nieuwe medicijnstrategie voor Nederland en Europa vanuit consortium Pharma-NL: we zijn in staat om op een veel duurzamere en groenere manier medicijnen te produceren. “Vlakbij huis, en onafhankelijker van het buitenland, met name Azië”, aldus prof. dr. Ben Feringa (hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen en Nobelprijswinnaar voor de Chemie). Tijdens de finale van de Groninger Ondernemingsprijs heeft Campus Groningen een belangrijke ontwikkeling mogen tentoonstellen middels een video, waarin Ton Vries (LIFE Cooperative / Campus Groningen), Weite Oldenziel (CEO Ofichem Group) en prof. dr. Ben Feringa het initiatief Pharma-NL toelicht

Pharma-NL is een landelijk consortium bestaande uit Leiden University / Leiden UMC, Campus Groningen, LIFE Cooperative, Pivot Park en in nauwe samenwerking met FAST. Onlangs heeft Pharma-NL een aanvraag ingediend bij het Nationaal Groeifonds. Pharma-NL beoogt patiënten te voorzien van de geneesmiddelen die ze nodig hebben door de ontdekking, ontwikkeling en (meer onafhankelijke) productie van geneesmiddelen in Nederland te versnellen.

Cruciale rol voor Groningen

Toen begin 2020 COVID-19 ons land bereikte werd akelig duidelijk in welke mate Nederland afhankelijk is van landen buiten de EU als het aankomt op medische hulpmiddelen en medicijnen. “We zien dat de productie van grondstoffen voor medicijnen momenteel met name in Azië ligt en we daar erg afhankelijk van zijn”, licht Weite Oldenziel (CEO, Ofichem Group) toe. “Ons bedrijf Ofichem is een van de laatste bedrijven die nog actieve grondstoffen voor medicijnen produceert. Wij zouden zeker een rol kunnen spelen in de ambities van Pharma-NL”.

Ook Ton Vries benadrukt die belangrijke rol vanuit Noord-Nederland: “Vanuit Groningen drukken wij een duidelijke stempel op de Pharma-NL aanvraag. Dat heeft te maken met dat wij vanuit de LIFE Cooperative in Noord-Nederland bedrijven hebben die vanaf ontwikkeling, toepassing technologie, productie, testen en toegang tot patiënten de hele keten kunnen bedienen”.

Nieuwe, moderne manier

In Groningen zijn de juiste competenties, kennis en ondernemerschap aanwezig. Prof. dr Ben Feringa sluit af met een oproep: “Maak gebruik van de aanwezige kennis en infrastructuur hier in Groningen en maak ook gebruik van de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap, om de essentiële geneesmiddelen te kunnen produceren in Nederland op een duurzame en groene manier.”

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring