Navigatie overslaan

RUG bouwt nieuw hyper­mo­dern data­cen­ter op Zer­ni­ke Campus

De Rijksuniversiteit bouwt op de Zernike Campus een nieuw datacenter. De RUG heeft een groeiende behoefte aan betrouwbare dataopslag en hoogwaardige rekencapaciteit, en de huidige ‘Rekenhal’ op de Zernike Campus is sterk verouderd.

Volgende maand wordt daarom gestart met de bouw van een nieuw High Performance Computing (HPC) datacenter aan de Grouwelerie. Naar verwachting kan het datacenter begin 2022 in gebruik worden genomen.

“De bestaande Rekenhal uit 1971 – tussen Mercator en het Duisenberg Building - heeft een gebrek aan ruimte, koeling, stroomvoorziening en is bovendien niet zo zuinig,” vertelt Anke Breeuwsma, technisch directeur van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT) van de RUG.

Supercomputer

Ondertussen neemt de vraag naar betrouwbare en toekomstbestendige supercomputers sterk toe. “Door deze nieuwbouw kunnen RUG-onderzoekers en afdelingen gebruik blijven maken van onze clouddiensten en zeer hoogwaardige rekenkracht. Het CIT blijft hierdoor expert in research data. Zo’n buitengewoon sterke infrastructuur is ook enorm belangrijk om op internationaal niveau samen te kunnen werken aan grote baanbrekende onderzoeksprojecten.”

Energie-efficiënt ontwerp

Het nieuwe datacenter zal zeer efficiënt omgaan met energie. “We passen efficiënte elektro- en koeltechnische oplossingen toe wat ervoor zorgt dat het energie-efficiëntie cijfer (PUE) een waarde zal kennen van 1,25 of lager,” vertelt Elmer Bos, manager datacenters van ENGIE Services.

De bouw van het datacenter start in september 2020. Vanaf 14 september zullen de eerste funderingspalen worden aangebracht. Om zo weinig mogelijk trillings- en geluidsoverlast te geven, wordt geboord in plaats van geheid. Begin 2022 zal het datacenter naar verwachting in gebruik zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring