Navigatie overslaan

RUG en Ener­gy Aca­de­my Euro­pe komen met inno­va­tie­proef­tuin voor MKB

Het langlopende onderzoeksproject Energysense van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft van de drie noordelijke provincies een subsidie van 360.000 euro gekregen voor de ontwikkeling van een innovatieproeftuin voor het MKB. ‘Dit is dé kans voor het noordelijke MKB om haar kennispositie op het gebied van energie-innovaties te versterken,’ zo zegt Energysense-programmamanager dr. Anne Beaulieu.

Energysense is een onafhankelijk bevolkingsonderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), onder de vlag van de Energy Academy Europe, over energiegebruik. Het legt de basis voor wetenschappers en ontwikkelaars om nieuwe kennis en toepassingen te ontwikkelen. Onderzoekers, bedrijven en overheden kunnen de verzamelde gegevens gebruiken om innovaties te ontwerpen of te testen. Met de hulp en informatie van 10.000 Nederlandse huishoudens gaan de onderzoekers aan de slag om oplossingen te vinden voor energievraagstukken. Onlangs werd bekendgemaakt dat het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een subsidie van 360.000 euro heeft toegekend aan de ontwikkeling van de proeftuin.

De ontwikkeling van de nieuwe innovatieproeftuin moet het project nog toegankelijker maken voor het midden- en kleinbedrijf. ‘Met deze proeftuin staan zij vooraan bij de ontwikkeling, installatie en toepassing van nieuwe producten en diensten die aansluiten op slimme meters en op hun data’, aldus Beaulieu.

Data worden steeds belangrijker voor het energiesysteem. Data over energiegebruik zijn niet alleen relevant voor de fysieke netwerken (energienet), maar ook voor de aansluitingen (huishoudens met slimme meters), en consumptie- en productiepunten. Denk aan slimme apparaten die aan gaan als energie in overvloed beschikbaar is en aan de opslagmogelijkheden van een elektrische auto.

In de energiemarkt zijn al veel ontwikkelingen gaande: innovaties die zich richten op slimme meetapparatuur, hybride warmtepompen, energieopslag, internet-of-things-toepassingen, mobiliteit, duurzame bouw, serious games. En dat is nog maar het begin. De verwachting is dat er de komende jaren veel vraag ontstaat naar diensten en producten die slimme meters ook echt slim inzetten, waardoor huishoudens zelf hun eigen energiegedrag en -verbruik kunnen sturen.

Energysense wordt het platform waarmee bedrijven bij huishoudens kunnen komen om hun innovaties te ontwikkelen. Huishoudens die dat willen kunnen nauw betrokken worden bij de energietransitie en de ontwikkeling van diensten en producten. Kortom, de kennis die met Energysense wordt opgedaan, biedt volop kansen voor ondernemers – zeker voor het mkb, want juist daar komt veel innovatie vandaan.

De partners in het ontwikkelen van de proeftuin zijn EnTranCe, Vereniging Slim Wonen met Energie, CEDEL en THINGS IO.

https://energysense.nu/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring