Navigatie overslaan

RUG-onder­zoe­kers ont­dek­ken hoe zon­ne­pa­ne­len meer stroom opwekken

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) hebben een truc bedacht waardoor zonnepanelen extra stroom opwekken.

Bij de huidige panelen gaat een deel van de energie verloren in de vorm van warmte. De RUG-wetenschappers ontdekten dat de energie van deze elektronen toch opgevangen kan worden, door twee materialen te combineren. “Op die manier is het in de toekomst wellicht mogelijk de efficiëntie van zonnepanelen verder te verbeteren”, aldus de onderzoekers van de RUG.

Zonnepanelen

Zonnepanelen moeten precies de juiste hoeveelheid lichtenergie opvangen om optimaal te functioneren. Als de zon niet fel genoeg schijnt, dan gaan de ‘energiepakketjes’ dwars door de panelen heen. Als deze pakketjes te veel energie hebben, dan ontstaan ‘hete elektronen’. Die bevatten extra veel energie, maar daarvan gaat een flink deel verloren als warmte.

Wetenschappers Groningen

Groningse wetenschappers ontdekten samen met collega’s van de Nayang Technological University uit Singapore een eenvoudige manier om die energie toch op te vangen en in stroom om te zetten. Dat deden ze door perovskiet halfgeleider te combineren met een materiaal dat hete elektronen opvangt: bathophenanthorline (bphen). Dat is een materiaal met een grotere bandkloof, zo leggen de onderzoekers uit.

De onderzoekers willen de komende periode stappen zetten in de ontwikkeling van een zonnecel die deze energie omzet in elektriciteit. “De experimenten zijn uitgevoerd met een realistische hoeveelheid energie, vergelijkbaar met zichtbaar licht. De volgende uitdaging is om een echte zonnecel te bouwen waarin we beide materialen combineren”, zegt onderzoeker Maxim Pschenichnikov van de RUG.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring