Navigatie overslaan

RUG ont­wik­kelt crè­me voor kuur­oord Robert Redford

Een nieuw Gronings huidverzorgingsproduct is bezig de Verenigde Staten te veroveren. Het kuuroord van Robert Redford is de eerste belangrijke klant die het smeersel, genaamd Combray, afneemt.

De weldoende ingrediënten van de crème zijn druivenpitolie en antioxidanten. Het is bedoeld om vrije radicalen te bestrijden, om zo rimpels te voorkomen. Smeren met zes druppels per dag voorkomt rood worden en ontstekingsreacties van de huid, is gebleken uit onderzoek. Ook huidaandoeningen als psoriasis en acne zijn ermee te behandelen.

De crème is ontwikkeld met kennis van de Rijksuniversiteit Groningen. Het bedrijf dat het op de markt brengt, Solenne, is voor een deel van de universiteit en is opgericht om zgn. fullereenkennis van de Groningse universiteit te exploiteren.
De crème is alleen online te koop bij de producent en kost 119 euro. Daarmee kun je honderd dagen smeren.

De huidolie is uniek, al was het maar omdat er slechts twee stoffen in zitten. In 'gewone' cosmeticacrèmes zijn dat er vaak tientallen: vitamines, aminozuren, geurstofjes, conserveringsmiddelen en emulsiestabilisatoren. De werkzame stof is een fullereen, een stof die is opgebouwd uit een regelmatig netwerk van koolstofatomen. Fullerenen zijn antioxidanten, net als vitamines (zoals E en A).

Voor het nieuwe cosmeticaproduct heeft Solenne een koolstofkooiverbinding gemaakt met een lange vetzuurketen om hem oplosbaar te maken in olie, zodat die beter de huid zal binnendringen: 'Een wetenschappelijke doorbraak in huidverzorging.'
Er zijn geen proefdieren gebruikt bij het testen van Combray.

Solenne/combray

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring