Navigatie overslaan

Ruim baan voor wind­ener­gie in pro­vin­cie Groningen

Er komen steeds meer windmolens in de provincie Groningen. Bij de Eemshaven staat al een van de grootste windmolenparken van Europa. Daar komen nu twee zeer forse windturbines bij, die gebouwd mogen worden door energiebedrijf RWE. Dit bedrijf heeft plannen om, nu het een vergunning heeft gekregen voor de bouw van deze turbines, nu nog meer windenergie te realiseren in de provincie Groningen

De gemeente Eemsmond heeft een bouwvergunning verleend aan RWE voor de realisatie van twee windturbines van 6,15 MW in de Eemshaven. De windturbines komen aan de Eemshornweg.

‘We zijn blij dat de gevolgde procedure zo voorspoedig is verlopen en we de bouwvergunning in huis hebben’, zegt Jan Boorsma van RWE. ‘We kunnen nu verder met onze plannen voor de realisatie van meer windenergie in de provincie Groningen en daarbuiten.’


RWE en Windenergie

RWE (tot 1990 Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk) is een van oorsprong Duits energiebedrijf. Op de Duitse thuismarkt neemt het qua grootte op de energiemarkt de tweede positie in; het bedrijf is actief in kernenergie, bruinkool, steenkool, gas, afvalverbranding en infrastructuur voor gas en elektriciteit.

In 2009 produceerde RWE in totaal 187 terawattuur (TWh) aan elektricteit. Ongeveer 38 procent van de elektriciteit was afkomstig uit centrales die bruinkool als brandstof gebruiken, 24 procent uit steenkool gestookte centrales en 18 procent uit kernenergiecentrales. Het aandeel van elektriciteit uit schone bronnen, als bijvoorbeeld windenergie, was slechts 3 procent.

RWE erkent het probleem van de hoge CO2 uitstoot en heeft de intentie de uitstoot van koolstofdioxide te verlagen van 0,8 ton per MWh in 2009 naar 0,45 ton in het jaar 2020.
Deze bijna halvering van de uitstoot wil RWE bereiken door te investeren in onder andere schone windenergie en in moderne centrales die oude en meer vervuilende centrales gaan vervangen.

Meer informatie
http://www.provinciegroningen.nl/uitvoering/klimaat-en-energie/windenergie/

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring