Ruslandjaar vol evenementen benadrukt sterke banden Groningen en Rusland
Noord-Nederland heeft al lange tijd een bijzondere band met Rusland. Op het gebied van energie en wetenschap vervult het noorden een ware voortrekkersrol in de betrekkingen met de Russische Federatie - denk bijvoorbeeld aan de relaties van de Noordelijke gasbedrijven met Rusland. Maar ook in de Middeleeuwen dreven Noordnederlandse Hanzesteden levendige handel met Rusland. Kennisuitwisseling en handel met Rusland namen in Nederland vervolgens een echt grote vlucht na het bezoek dat Tsaar Peter de Grote in 1697 aflegde aan Nederland. De hechte band uit die tijd bestaat tot op de dag van vandaag.
Op het gebied van cultuur kent Groningen eveneens een rijke “Russische” traditie: het Groninger Museum organiseerde meerdere tentoonstellingen met Russische thematiek - onder andere Russische Sprookjes, Het Onbekende Rusland en natuurlijk de succestentoonstelling van Ilja Repin. Maar ook in verschillende culturele evenementen die in het noorden plaatsvinden, staat de Russische cultuur centraal. In juni 2012 vond, bijvoorbeeld, in Veendam de première plaats van Geluk, Tsjechov in de Veenkoloniën; een cultureel evenement rondom leven en werk van Anton Tsjechov.
Diverse netwerkorganisaties die in Groningen gevestigd zijn, zoals het Nederland-Ruslandcentrum en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, houden zich bezig met het uitdiepen en verstevigen van de relaties met Rusland. Ook op het gebied van wetenschappelijke samenwerking met Rusland loopt Groningen voorop: zo is er een Centre for Russian Studies en onlangs zette prof. dr. Sibrand Poppema van de Rijksuniversiteit zijn handtekening onder een prestigieuze samenwerkingsovereenkomst met de Skolkovo Foundation, ook wel het ‘Russische Silicon Valley’ genoemd.
Voor het volledige programma van het Ruslandjaar in Noord-Nederland, kijk op: www.nnr2013.nl/evenementen-rusland-2013