Navigatie overslaan

Rut­te prijst het nieu­we Gro­nin­gen: waan­zin­nig ener­giek en ondernemend’

Groningen verandert steeds meer in een dynamische mini-metropool waar jonge ondernemers alle kansen krijgen en ook pakken. Die indruk kreeg premier Mark Rutte eind januari toen hij een hele dag alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van ICT, ondernemen en wetenschap in Groningen kwam bekijken. Hij zag een heel ander en veel dynamischer Groningen dan tijdens zijn vorige bezoek in 2005, zo zei hij.

Rutte vindt dat Groningen als kennis- en innovatiestad grote stappen heeft gezet. ‘Ik was hier in 2005 en zag toen al wel dat er werd gewerkt aan ambities. Het was toen nog in opbouw. Sindsdien zijn er echt grote stappen gezet. Het is niet meer vergelijkbaar’, aldus de premier.

Groningen is volgens de premier goed op weg om de ambitie om dé kennis- en innovatiestad van Nederland te worden waar te maken, zei premier Mark Rutte tijdens zijn werkbezoek. De premier was onder de indruk van de wijze waarop kennisinstellingen onderling én samen met het bedrijfsleven in Groningen samenwerken. ‘Ze laten hier in Groningen zien hoe je de zaken moet aanpakken’, aldus Rutte.

De premier bezocht onder andere de Mediacentrale. De nadruk lag daar op het praten met ICT-ondernemers. ‘Er hangt een waanzinnige sfeer op deze energieke plek.’ Later bezocht hij het Carbohydrate Competence Center waar ondernemers uit de suiker-, aardappel- en melkindustrie samenwerken met kennisinstellingen om hoogwaardige kennis op het gebied van koolhydraten te genereren, ontwikkelen en te delen om innovatie te bevorderen.

Ook ging Rutte langs bij Polyvation en CUBE050, een gezamenlijk initiatief van de Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen waar studenten worden geholpen met hun kennis een eigen bedrijf op te zetten. Volgens Rutte stuk voor stuk voorbeelden van een goede samenwerking tussen de stad, kennisinstellingen en ook het bedrijfsleven.

‘De stad, het UMCG, de Hanzehogeschool en de universiteit versterken elkaar hier’, zegt Rutte. ‘Het is goed om te zien dat daar ook bedrijven uit voortkomen. Een mooi voorbeeld van kennisintensief ondernemen. Ik vind het ook goed om te zien dat ze allemaal scherp zijn en blijven benchmarken. Ze vinden allemaal dat het nóg beter kan.’

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring