01/10/2008

RWE stopt miljarden in windmolenpark bij Schiermonnikoog

Energieproducent RWE wil ruim zes miljard euro investeren in twee grote windmolenparken die ver uit de kust in de Noordzee moeten worden gebouwd. Met de twee parken worden per jaar ruim 2,5 miljoen huishoudens van groene stroom voorzien. Een van de parken moet voor de kust van Schiermonnikoog verschijnen.

In totaal moeten er 400 windmolens voor de kusten van Callantsoog en Schiermonnikoog verschijnen. Het park bij Schiermonnikoog moet ruim 65 kilomoter ten noorden van het eiland komen te liggen. Beide parken moeten ruim 2000 MegaWatt aan groene stroom gaan leveren. De windmolens zouden ruim 90 meter hoog moeten worden waarmee de molens, volgens het bedrijf, de grootste van Nederland zouden worden.

Omdat de parken in diep water worden gebouwd heeft RWE een nieuwe techniek bedacht waarbij de molens door middel van een betonnen voetconstructie in de vorm van een omgekeerde trechter op hun plek worden gehouden. Alleen op deze voetconstructie is het mogelijk om onder de meest extreme weersomstandigheden de stabiliteit en veiligheid van de molens te waarborgen. De constructie is tevens gunstig voor het onderwaterleven omdat, in tegenstelling tot de gebruikelijke stalen palen, niet hoeft te worden geheid

01/09/2008
Noord Nederlands Toneel maakt dinervoorstelling
01/09/2008
Max van den Berg in Griekse tragedie Medea