RWE wil kolencentrale in Eemshaven alsnog ‘vergroenen’ en CO2 afvangen
Energieconcern RWE wil de kolencentrale in de Eemshaven alsnog vergroenen. De kolencentrale mag nu weer meer stroom produceren nu er minder aardgas uit Rusland binnen komt. Omdat de kolencentrale nu tijdelijk toch weer op volle capaciteit mag draaien wil de directie met het kabinet praten over haar oude plannen om de centrale zo ‘groen’ en duurzaam mogelijk te maken.
Dat de Kolencentrale in 2015 in gebruik kon worden genomen, terwijl ook toen al bekend was hoe vervuilend kolen zijn, was mogelijk omdat het de bedoeling was om de vrijkomende CO2 af te vangen en ondergronds op te slaan.
Maar na protesten ging de ondergrondse opslag van CO2 niet door, met als gevolg dat er een kolencentrale kwam waarvan de CO2 uitstoot gewoon de lucht in ging. Wel mag de kolencentrale slechts 35% van haar capaciteit gebruiken. Ook werd bepaald dat de kolencentrale in de Eemshaven biomassa zou inzetten als brandstof: eerst twintig procent en later naar honderd procent.
Het Dagblad van het Noorden meldt woensdag dat RWE, nu de centrale toch weer nodig blijkt, graag overleg wil over de toekomst op langere termijn. Het bedrijf stelt daarom voor om de vergroening weer op te pakken. meer biobrandstof in te zetten, en wil bovendien de CO2 afvangen. Die CO2 kan dan worden opgeslagen in de zeebodem, maar kan ook worden gebruikt als grondstof voor de chemische industrie in Delfzijl.