Navigatie overslaan

Odys­sey s Werelds groot­ste block­chain hackathon

Energie, gezondheidszorg, business, milieu: zomaar een greep uit de vele thema’s waar Blockchain verregaande impact op heeft en kan hebben. En dat is maar goed ook. De uitdagingen van de 21e eeuw zijn namelijk alleen op te lossen als de diverse ecosystemen met elkaar samenwerken. In Groningen werken we ook daadwerkelijk samen aan deze uitdagingen.

In Groningen vindt voor het derde jaar op rij de grootste blockchain en AI hackathon ter wereld plaats. Programmeurs, ondernemers en geïnteresseerden van over de hele wereld komen naar Groningen om twee dagen lang samen te werken en oplossingen te bedenken voor de uitdagingen waar de wereld vandaag en in de toekomst mee te maken gaan krijgen.

De Suikerfabriek in Groningen fungeert drie dagen lang als het epicentrum. Dit is de plek waar nieuwe ideeën en verbindingen ontstaan tussen teams, overheid en bedrijven die normaal gesproken niet met elkaar zouden samenwerken.

Energie & blockchain

Net als blockchain is energie natuurlijk een hot topic in Groningen. Het ligt dan ook voor de hand dat er in Groningen volop geëxperimenteerd wordt met toepassingen van blockchain in de energiesector.

Zo gaat de gemeente Groningen energie binnen dezelfde wijk uitwisselen en verrekenen via blockchain. Daarbij wordt gebouwgebonden financiering van de energietransitie mogelijk gemaakt, waarbij een lening niet is gekoppeld aan de bewoner, maar aan het vastgoed. Om de woningen in Groningen uiteindelijk sneller gasloos te kunnen maken.

Blockchain leergang

Maar er gebeurt meer in Groningen op het gebied van Blockchain. Zo hebben docenten van het Instituut voor Communicatie, Media en IT van de Hanzehogeschool Groningen de leergang Blockchain basics opgezet bij IT Academy Noord-Nederland. Samen met professionals van andere organisaties uit het Noorden gaan ze zich bezighouden met modellering, het gebruik hiervan binnen een organisatie en de basisconcepten die ten grondslag liggen aan blockchain. Het uiteindelijk doel van deze leergang is om blockchain onderdeel te laten uitmaken van de opleidingsstof van het Instituut voor CMI.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring