Navigatie overslaan

Schaak­le­gen­des gaan opnieuw de strijd aan tij­dens 51e edi­tie Schaak­fes­ti­val Groningen

Een bijzondere tweestrijd dit jaar tijdens de 51e editie van het Schaakfestival Groningen, dat wordt gehouden van 21 tot en met 30 december. De Nederlandse grootmeester Jan Timman zal over vier partijen de strijd aangaan met de legendarische oud-wereldkampioen Anatoli Karpov. Rondom de match, die gespeeld zal worden van 26 tot en met 29 december in het Groninger Museum, zullen verschillende activiteiten met de beide schaakgrootheden georganiseerd worden, waaronder workshops en simultaanseances.

Met het aantrekken van Karpov heeft het Schaakfestival Groningen dit jaar één van de succesvolste en bekendste schakers van de vorige eeuw binnengehaald. De Rus was maar liefst twee periodes wereldkampioen: van 1975 tot en met 1985 en van 1993 tot en met 1999. Zijn tegenstrever in Groningen, Jan Timman, is zonder twijfel de succesvolste Nederlandse schaakspeler van zijn generatie. In de jaren ’70 en ’80, waarin vooral Russische schakers de dienst uitmaakten werd hij wel ‘The best of the west’ genoemd. In 1993 streed hij al eens met Karpov om het wereldkampioenschap. Toen ging de winst naar de Rus. Tijdens het Schaakfestival Groningen zullen de rivalen van toen terugkijken op deze match.

Naast de twee legendes zullen ook een twintigtal grootmeesters van de huidige generatie en een groot aantal opkomende talenten hun partijen in Groningen gaan spelen. Favoriet voor de eindzege is dit jaar de 24-jarige Israëliër Maxim Rodshtein. Hij was dit jaar al winnaar van vier grote internationale toernooien, waaronder onlangs het Univétoernooi in Hoogeveen.

www.schaakstadgroningen.nl

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring