Navigatie overslaan

Schnit­gerfes­ti­val Gro­nin­gen 2017: zes dagen orgel­mu­ziek in al zijn facetten

Op 31 oktober geeft de Groningse burgemeester Peter den Oudsten het startsein voor de vijfde editie van het Schnitgerfestival. Groningen is de enige stad ter wereld waar nog drie kerkorgels te vinden zijn die werden gebouwd door meesterbouwer Arp Schnitger, die ook wel de Stradivarius onder de orgelbouwers wordt genoemd. Tijdens het festival, dat dit jaar geen drie maar liefst zes dagen duurt, verzorgen internationaal bekende musici en ensembles concerten en masterclasses op deze bijzondere instrumenten.

De Schnitgerorgels zijn beroemd en nergens ter wereld is een stad waar er drie bewaard zijn gebleven: in de Martinikerk, de Der Aa-kerk en in het Pelstergasthuis. Dat is te danken aan de rijkdom en de zuinigheid van de Groningers in vroeger eeuwen. Rijkdom om zulke mooie orgels door de beroemde orgelbouwer Arp Schnitger te kunnen laten bouwen en zuinigheid om ze telkens te laten restaureren in plaats van te vervangen, zoals elders gebeurde.

Het jaarlijkse Schnitgerfestival is dit jaar extra feestelijker en nog gevarieerder, omdat voor het eerst concerten gegeven worden op het nieuw gebouwde orgel in de Lutherse Kerk, een replica van het Schnitgerorgel dat er ooit stond. Bovendien viert Groningen niet alleen het eerste lustrum van dit muziekfestival maar ook het feit dat het op 31 oktober precies 500 jaar geleden is dat Luther zijn stellingen aan de slotkerk in Wittenberg spijkerde.

Tijdens het festival treden verschillende wereldtoppers op, zoals de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman en het Luthers Bach Ensemble, Sietze de Vries, blokfluitvirtuoos Erik Bosgraaf en zijn Ensemble Cordevento samen met het jonge talent Matthias Havinga. Naast alle kerk- en huiskamerconcerten zijn er ook tal van lezingen, masterclasses en voorstellingen, zoals de vertoning van de stomme film ‘Der Müde Tot’ uit 1921 op een groot doek in de Der Aa-kerk, begeleid door live orgelmuziek.

Ook van de partij dit jaar is de popband Orgelvreten, die optreedt met een heel nieuw repertoire. En voor kinderen speelt ‘Doolhoofd’ in de concertzaal van theater VRIJDAG een theatervoorstelling met orgelmuziek.

Het volledige programma staat op de website van het Schnitgerfestival Groningen.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring