Navigatie overslaan

Seal­teQ: Gro­ning­se bescherm­en­gel voor staal en beton

Nederland, waterland. Ons land telt maar liefst 15.000 waterwerken zoals aquaducten en tunnels. Door atmosferische invloeden ontstaat er voortdurend beton- en staalschade aan deze constructies. Het Groningse SealteQ staat dan direct in de startblokken: een multidisciplinair team van technici haast zich naar de probleemlocatie. Terwijl het verkeer nog door de tunnel dendert, dicht SealteQ met de grootste precisie het lek.

SealteQ is dé Nederlandse topspecialist in het duurzaam beschermen en onderhouden van beton en staal. Het bedrijf streeft er altijd naar iedere constructie met eigen mensen, kennis en middelen zo snel mogelijk weer op goed onderhoudsniveau te brengen.

Het hoofdkantoor van SealteQ zit al sinds 1973 in Stadskanaal. In de rest van Nederland bevinden zich sinds enkele jaren diverse nevenvestigingen. Daar nemen de managers zelfstandig opdrachten en personeel aan, aangedreven door de knowhow uit Stadskanaal. Het is de afgelopen decennia een succesformule gebleken: de vestigingen in de rest van het land zijn de ogen en oren van het Groningse hoofdkwartier.

Zo wist het bedrijf door de jaren heen tal van interessante opdrachten en opdrachtgevers binnen te slepen. Zoals het grootschalig beton- en staalonderhoud van de spuisluizen in de Afsluitdijk (Rijkswaterstaat), de Radiotelescoop in Westerbork, Gasunie, het Groninger Museum en het UMCG. ‘Als de infrastructuur er eenmaal ligt, moeten het beton en staal uiteraard onderhouden worden. Wij kunnen beheersplannen schrijven die zeer kostengunstig zijn, ook omdat de tijd tussen de onderhoudsintervallen langer worden. De total cost of ownership wordt daardoor substantieel lager’, aldus CEO Martin van der Leest.

Op basis van dit degelijke fundament is SealteQ ambitieus. Het bedrijf, dat werd genomineerd voor de Groninger Ondernemingsprijs 2017, wil graag groeien in binnen- en buitenland. De factor 'samen' speelt daarin een belangrijke rol, aldus de CEO. Familiair teamwork om samen de hoge kwaliteitsstandaard te leveren, maar ook samenwerking binnen de regio. Het bedrijf ondersteunt actief lokale onderwijsprojecten en helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt middels een opleiding aan een baan. Van der Leest ziet dit niet alleen als een maatschappelijke taak, maar ook als een voorrecht: 'Wij mógen dat oplossen'.

QuakeShield
Naast de SealteQ-techniek kan het bedrijf sinds kort een nieuwe, zelf ontwikkelde innovatie inzetten: QuakeShield. Hiermee is het mogelijk het metselwerk in aardbevingsgebieden te versterken. Samen met partner Oosterhof Holman heeft SealteQ inmiddels twintig objecten in de Groningse bevingsregio verstevigd en voor komend jaar staan er nog eens 50 gepland. En niet alleen in Groningen is men blij met deze ontwikkeling, ook vanuit het zuiden van Europa is interesse getoond en de eerste contacten met Christchurch, Nieuw-Zeeland, zijn gelegd.

Over vijf jaar hoopt SealteQ met QuakeShield op internationaal niveau flink aan de bak te kunnen. Met de SealteQ-technologie zoekt de onderneming het voorlopig nog wat dichter bij huis. 'Onze Duitse buren vullen momenteel een spaarpot om 10 tot 15 jaar aan achterstallig wegenonderhoud in te halen', weet Van der Leest. 'Daar willen we als SealteQ zeker bij zijn!'

Bekijk hieronder de film die over SealteQ werd gemaakt in het kader van de nominatie voor de Groninger Ondernemingsprijs 2017.

Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring